2016. február 12., péntek

A bíróság nem engedi népszerűsíteni a székelyföldi turizmust

A marosvásárhelyi táblabíróság szerint Székelyföld az etnikai jellege miatt nem lehet turisztikai célpont.


Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség, turizmus, faluturizmus, Székelyföld, magyarság, Románia,
„Úgynevezett”, „nem létező” székely kisfiú — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A testület ezt abban az ítéletben írta, melyben február 4-én jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését.

A szövetség most hozta nyilvánosságra a bírósági indoklást közösségi oldalán.

A táblabíróság közölte, hogy a szövetség olyan térség turizmusának a népszerűsítésére alakult, amely három különböző megye településeit tömöríti „kizárólag etnikai alapon”. A bíró szerint ez ellentmond annak az alkotmánycikkelynek, amely szerint Románia területét adminisztratív szempontból megyék, városok és községek alkotják. A bíróság szerint az ellentmondás akkor is fennáll, ha a kérvényező nem közigazgatási egységként, hanem turisztikai célpontként tekint Székelyföldre.

A táblabíróság szerint az alapfokon eljáró Hargita megyei törvényszék helyesen állapította meg, hogy:
„Székelyföld régió nem létezik, ezért nem is lehet turisztikai célpontként népszerűsíteni”.

Úgy vélte, hogy azért nem meghatározóak a más történelmi régiók neveinek használatára felhozott példák, mert ezek nem etnikai alapon meghatározott régiók.
A fellebbező által felhozott példák nem mondanak ellent az előbbieknek, ugyanis az említett helyneveknek - mint Bukovina, Retyezát, Avas, Barcaság, Naszód, Hátszeg - és másoknak nincsenek etnikai vonatkozásuk, mint a jelen esetben - áll a táblabíróság jogerős döntésének az indoklásában.
A táblabíróság szerint nem indokolt a kisebbségi és regionális nyelvek Románia által is ratifikált chartájára sem hivatkozni ebben az esetben, hiszen nem egy helynévnek a kisebbség nyelvén történő használatáról, hanem egy „kizárólag etnikai alapon megjelenített, nem létező régióról” van szó.

Alkotmányellenes megnevezés


A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását 14 Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület kezdeményezte tavaly októberben azzal a céllal, hogy székelyföldi turisztikai célpontokat népszerűsítsen Romániában és külföldön.

A Székelyföld szó használatát a kérést megvizsgáló ügyész kifogásolta, aki szerint a megnevezés alkotmányellenes. A kezdeményezők a kifejezést Székelyföld turisztikai úti célra változtatták, de kérésüket így sem fogadta el a törvényszék.

Romániában csak a Székelyföld történelmi régió megnevezése ellen lépnek fel a hatóságok.


A román ügyészség legutóbb a kézdivásárhelyi állítólagos merényletkísérlettel kapcsolatos tájékoztatásában az „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használta, arra utalván, hogy ilyen közigazgatási egység nincsen.

Románia más történelmi régióinak a megnevezése mindennapos:
  • a televíziók időjárás-jelentéseiben, és
  • állami hivatalok is viselik közigazgatásilag nem létező történelmi régiók neveit. A Belügyminisztérium alárendeltségében működő katasztrófavédelem (ISU) egységei az ország több megyéjében a régió történelmi nevét viselik. Létezik például Bánsági, Körös vidéki és Dobrudzsai Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI