2016. január 12., kedd

Terrortámadás Isztambulban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambul egyik kedvelt turistanegyedében.


Isztambul, Törökország, öngyilkos merénylő, terrorakció, Hagia Sophia, Sultanahmet
Rendőrök biztosítják a robbanás helyszínét. Fotó: Emrah Gurel/AP/MTI
A detonáció az Hagia Sophia és a Kék mecset melletti Sultanahmet térnél következett be. A történelmi negyed a város szívében helyezkedik el, és általában turistákkal van tele.

A támadásban legalább tízen meghaltak, sokan megsebesültek.

A török hatóságok 10 halottról és 15 sérültről számoltak be. Helyi hírforrások arról tudósítottak, hogy a merénylő először közel férkőzött a nézelődő turistákhoz, majd felrobbantotta magát. Elmondásuk szerint a robbanás ereje akkora volt, hogy azt a közeli utcákban is hallani lehetett.

Isztambul, Törökország, öngyilkos merénylő, terrorakció, Hagia Sophia, Sultanahmet
Videofelvételről készített kép rendőrökről és mentősökről, valamint földön fekvő sebesültekről az isztambuli Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt robbanás helyszínén 2016. január 12-én. Fotó: IHA/AP/MTI
A Dogan és Reuters hírügynökség már korábban is több áldozatról számolt be, a CNN török csatornája pedig videofelvételeken mutatta, ahogyan a rendőrség és a mentők a helyszínre sietnek. A helyi média jelentései szerint az áldozatok között egy német turista is van.

A török miniszterelnök vészhelyzeti tanácskozást hívott össze


Törökországban azóta van fokozott terrorkészültség, amióta júliusban a szíriai határ melletti Suruc városban 32 ember vesztette életét egy öngyilkos merényletben.

Ankarában kétszer is robbantottak októberben, egy béketüntetésen pedig több mint 100 ember veszett oda. A hatóságok az Iszlám Államot vádolták.

Isztambulban utoljára december 30-án készültek terrortámadásra. A rendőrség két feltételezett dzsihadistát vett őrizetbe, akik szilveszter este terveztek robbantásos merényletet Isztambulban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Reuters via Hiradó