2016. január 13., szerda

Szeretjük is, meg nem is Angela Merkelt

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint megosztja a magyarokat a német kancellár személye.


Nézőpont Intézet, közvélemény kutatás, Angela Merkel, Barack Obama, Vlagyimir Putyin, Jean-Claude Juncker,
Angela Merkel. Fotó: Markus Schreiber/AP/MTI
Míg 39 százalékuk inkább szimpatizál Angela Merkellel, addig 42 százalékuk inkább rossz véleményt alkot róla.

Hasonlóan vélekednek a magyarok az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker-ről is: a magyarok 22 százaléka jó, 23 százaléka rossz véleményt alkot az Európai Bizottság elnökéről. Aggasztó  Junckerre nézve , hogy a megkérdezettek harmada nem is ismeri az Orbánt diktátorozó luxemburgi politikust.
A bevándorlásüggyel terhelt 2015-ös év után mindez arra is rámutat, hogy míg a magyar kormány bevándorláspolitikája mögött nemzeti egység formálódott, addig az európai politikai elit két meghatározó személye megosztja a magyarokat - írták. 
Mindezzel szemben a megkérdezettek csaknem fele (46%) jó véleménnyel van Vlagyimir Putyinról, a kritikusok aránya csak 28%.

A kutatása szerint „az amerikai elnökről alkotott kép hasonlóan pozitív”: Barack Obama személyével a felnőtt magyar lakosság háromötöde (59%) szimpatizál, és csak 18 százaléka kritikus.
A Nézőpont Intézet legfrissebb telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 4-7. között készült 1000 ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék - olvasható a közleményben.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI