2016. január 10., vasárnap

Székelynek hallották a román himnuszt

Nem volt nehéz megjósolni, hogy a nemzeti érzéstől túlfűtött román média, és azon túl nagyjából mindenki, aki ezen a tengelyen mozog, néhány napig a Dragan „szívem csücske román” Petricevic robbantotta himnusz-botrányon fog csámcsogni.


Székely himnusz, idegengyűlölet, magyarellenesség, Sepsi-SIC, Dragan Petricevic, román himnusz, desteapta-te romane
A Rapid-drukkerek. Forrás: Facebook/Rapid Bucuresti - Alte Sporturi
A Kolozsvári U női kosárlabda csapatának edzőjét nagyon sokan nemzeti hősként ünnepelték, mint írták, mondták, azért, mert azt adta az „úgynevezett” Székelyföld „állítólagos” himnuszának, „amit megérdemelt”: semmibevételt. Szerencsére szép számmal akadtak olyanok is, akik mélységesen elítélték a trénert a gesztusa miatt.

Az előbbiek népes táborát gazdagították a Bukaresti Rapid futballcsapat drukkerei is, akik — sportágat váltva — szombaton a klub női kosárlabda csapatának mérkőzésére látogattak ki igencsak szép számban.

A szebb napokat is megért, jelenleg a tabella utolsó előtti helyén tanyázó bukaresti csapat általában üres lelátók előtt játszik, ám ezúttal a mérkőzésnek otthont adó sportcsarnok egyik fele zsúfoltságig megtelt. Az ok: a „rapidos” lányok ellenfele az a Sepsi-SIC volt, amelyik otthonában Dragan Petricevic végrehajtotta hőstettét. Tudvalévő volt, hogy az ultráknak nem a csapatuk támogatása, hanem valami egészen más volt a feltett szándéka, az ellenfél játékosainak kifütyülése. (Ezzel alapjában véve nem is lenne semmi baj, hiszen — bár ideális esetben nem kellene — ez is a sportesemények része.)

Nos, nem okoztak csalódást: mintegy bemelegítőként magyarellenes rigmusokat skandáltak, bőszen gyalázták Magyarországot — mindezt egy román bajnoki mérkőzésen! — de ez még nem minden, innentől ugyanis tragikomikus fordulatot vettek az események; gyűlölettől túlfűtött tébolyultságukban a „szurkolók” nem tudtak különbséget tenni román és magyar között: székelynek hallották a román himnuszt. (Örök rejtély marad, egyáltalán miért gondolták azt, hogy a szervezők bejátsszák a Maroknyi székelyt?) Az Ébredj fel, ó, román alapos kifütyülése meredek stratégiaváltást indukált: összeverekedtek egymással. Egy részüket a rendőrség tessékelte ki, más részük a jól elvégzett munka befejeztével önként távozott az arénából.Mivel azt nem feltételezhetjük a Rapid alkalmi drukkereiről, hogy nem ismerik saját nemzeti himnuszukat, arra, hogy mégis hogyan sikerült nekik ez a párját ritkító bravúr, egy magyarázat van: a gyűlölet rossz tanácsadó, elvakít és süketít, mi több eltompítja még a legéberebb agyat is. Mit várjunk ezektől a korlátozott intelligenciájú és kultúrájú bukaresti legényektől, akiknél a hazaszeretet, a hazafiság, a nemzetükhöz való ragaszkodás más nemzetek gyűlöletével fonódik össze.
Kerekes Gyula
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.