2016. január 19., kedd

Stephen Hawking: Önmagát irthatja ki az emberiség

A világhírű fizikus a BBC új előadássorozatában egyebek mellett arról beszélt, hogy a tudomány és a technika további fejlődése utat nyit annak, hogy „rossz irányba forduljanak a dolgok”.


Stephen Hawking, tudomány, emberiség, Reith Lectures, atomháború,
Stephen Hawking — Forrás: Facebook
Hawking az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetőségét, a Föld felmelegedését és a géntechnika által létrehozott vírusokat.

Hawking, aki a fekete lyukak kutatásáról beszél a rádió Reith Lectures című műsorában, a közönség soraiból érkező kérdésre adott válaszában figyelmeztetett a  szerinte fennálló  veszélyekre.

A tudós szerint „szinte bizonyos”, hogy ezer-tízezer éven belül katasztrófa következik be a Föld számára. Az emberiség azonban túlélheti ezt, ha addigra létre tud hozni kolóniákat a világűrben, más bolygókon.
Mivel azonban a következő száz évben várhatóan nem jutunk el erre a szintre, a Föld lakóinak nagyon elővigyázatosnak kell lenniük  fejtette ki Hawking.
A fizikus korábban arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia is előidézheti az emberi faj kihalását. Ugyanakkor hozzátette: meg lehet találni a módot arra, hogy ellenőrzés alatt tartsák.
Nem fogjuk megállítani vagy visszafordítani a fejlődést, de fel kell ismernünk és ellenőrzés alatt kell tartanunk a veszélyeket. Optimista vagyok és hiszem, hogy ez sikerül  fejtette ki Hawking.
Kiemelte: a kutatók fiatal generációjának figyelembe kell venniük, hogy a tudományos és technológiai fejlődés megváltoztatja a világot, és segíteniük kell a nagyközönséget is ennek megértésében.
A kétrészes műsort január 26-án, valamint február 2-án sugározza a BBC 4 rádió, a BBC világrádiója és annak internetes felülete.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: BBC via MTI