2016. január 5., kedd

Provokatív borítót kapott a Charlie Hebdo évfordulós száma

Charlie Hebdo, szatíra, vallás, Mohamed próféta, Kouachi-fivérek, Laurent Sourisseau, Riss
Szatíra ide, szólásszabadság oda,
ez sokakat fog
érzékenyen érinteni
Szerdán, január 7-én lesz egy éve, hogy egy iszlamista szélsőséges testvérpár, a Kouachi-fivérek 12 embert — karikaturistákat és a lap főszerkesztőjét — mészároltak le a francia szatirikus magazin párizsi szerkesztőségében.


A terrortámadás évfordulóján különszám jelenik meg egymillió példányszámban, amelyben a lap munkatársai — a rájuk jellemző provokatív módon — megemlékeznek az egy évvel ezelőtti mészárlás áldozatairól.

A Charlie Hebdo kommemoratív különszámát még fel sem kell lapozni ahhoz, hogy felháborodjunk: a címlapon egy istent jelképező, oldalán gépkarabélyt viselő és vérfoltokkal borított szakállas, menekülő idős ember látható, „árulkodó” felirattal:

A gyilkos még mindig szökésben

Az enyhén szólva is merész borítókép csak a kezdet: az erőszakos hangvételű írások mellett számos obszcén és a különböző vallásokat kifigurázó karikatúra lesz a különkiadásban.

A 32 oldalas lapszámban Laurent Sourisseau lapigazgató vezércikkében ír a 2015. január 7-i támadás átéléséről, s úgy fogalmaz, hogy az iszlám és más vallások fanatikus követői el akarták pusztítani a szekuláris magazint, amiért az „nevetni mert a vallásosokon”. Ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a Charlie Hebdo életben marad, mert „soha nem akartuk még ennyire bezúzni azok arcát, akik a halálunkról álmodtak”.

A lapszám további írásaiban bírálják többek között a fejkendőt viselő és a tantermekben nyíltan imádkozó tanulókat, az ellenkező neműektől való orvosi ellátást vallási okokból elutasítókat és a francia titkosszolgálatokat is.

Az egy évvel ezelőtti támadás végrehajtóival hajtóvadászat során végeztek. Said és Cherif Kouachi arra hivatkozva támadták meg a lapot, hogy az Mohamed prófétáról közölt karikatúrákat.

A támadássorozat után kiadott első Charlie Hebdo-lapszám többszöri utánnyomással közel 8 millió példányban jelent meg. Az előfizetők száma a merénylet után több mint 200 ezerre nőtt, korábban hetente csak nagyjából 30 ezren vásárolták meg az újságot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.