2016. január 20., szerda

Nem kapnak luxusnyugdíjat a polgármesterek

Elbukta a normakontrollt az a törvénytervezet, ami extra nyugdíjat irányzott elő az önkormányzati vezetőknek.


alkotmánybíróság, extra nyugdíj, önkormányzat, polgármester, luxusnyugdíj, speciális nyugdíj,
Forrás: Curtea Constituțională
Az Alkotmánybíróság szerdán egyhangú döntéssel megállapította, hogy az alaptörvényt sérti a szenátus által tavaly decemberben elfogadott jogszabály.

A kihirdetésre küldött törvénytervezet ellen a kormány emelt alkotmányossági kifogást arra hivatkozva, hogy:
  1. kiváltságokat vezet be egyes önkormányzati vezetők számára,
  2. visszamenőleges hatálya van,
  3. nem nevezi meg a költségvetési forrásokat.
A kabinet számítása szerint több mint 16 ezer potenciális haszonélvezője lehetett volna a törvénynek, ami csaknem félmilliárd lejjel növelné az adócsökkentések és közalkalmazotti béremelések miatt amúgy is 3 százalékos GDP-arányos deficithez közelítő költségvetési hiányt.

Az alkotmányellenesnek bizonyult törvénytervezetet visszaküldik a parlamentbe, hogy a törvényhozás kiigazítsa azt a taláros testület kifogásai alapján.
A szenátus által elfogadott törvény alapján a romániai polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kaptak volna mandátumuk időtartamának függvényében, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI