2016. január 4., hétfő

Nem engedik szabadon Beke Istvánt

A román legfelsőbb bíróság hétfőn kimondott jogerős ítélete értelmében előzetes letartóztatásban marad a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnöke.


székely terrorista, székely terroristabotrány, Kézdivásárhely, DIICOT, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Beke István, Beke Istvan, Szocs Zoltan,
Előzetes letartóztatásban marad Beke István. Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Bekét bombamerénylet előkészítésével gyanúsítja a román terrorelhárítás (DIICOT).

A DIGI24 hírtelevízió jelentése szerint a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy közveszélyt jelentene Beke István szabadlábra helyezése, ezért megerősítette a bukaresti táblabíróság korábbi, a vizsgálati fogság meghosszabbítására vonatkozó határozatát.

Előzmények


A HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a DIICOT, amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

Az ügyészség szerint Beke a HVIM erdélyi elnökének, Szőcs Zoltánnak a felbujtására hozzá is látott a bomba elkészítéséhez, amihez állítólag 400 darab petárdát vásárolt. Az állítólagos felbujtót december végén tartóztatták le, miután a téli ünnepekre szabadságot kapott franciaországi munkahelyéről, és hazalátogatott Kézdivásárhelyre.

Az ügyészség a gyanút a HVIM vezetőinek egy október 10-i, a Román Hírszerző Szolgálat által lehallgatott beszélgetésére alapozza. A DIICOT szerint kézdivásárhelyi férfiak ekkor arról beszélgettek, hogy milyen nagy riadalmat kelthetnének, ha a helyi december 1-jei katonai díszszemlén távvezérlésű szerkezetet robbantanának fel egy utcai szemétgyűjtőben.

A HVIM Erdély a közösségi oldalán közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték. Kérésüket azzal indokolták, hogy „a román és székely közösségnek is joga van megtudni, hogy milyen beszélgetések alapján hazudták nekik egy hónapon keresztül, hogy a vármegye egyes tagjai bombamerényletre készültek.

A Háromszék napilap hétfői cikke szerint szombaton újabb szolidaritástüntetést tartottak Kézdivásárhelyen.


A mínusz tíz fok alatti hidegben is több mint százan követeltek igazságot a december elején letartóztatott Beke István és Szőcs Zoltán számára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy