2016. január 17., vasárnap

Nem bírnak a hóval a románok

Bukarestben, valamint Ilfov, Ialomița és Călărași megyében tanítási szünetet rendeltek el a román hatóságok, a tengerpart felé vezető A2-es autópályát pedig lezárták vasárnap a hófúvás miatt.


havazás, tél, időjárás, Románia, Bukarest, hófúvás, oktatási szünet
Vesztésre állnak a bukarestiek a havazással szemben — Fotó: Ovidiu Iordachi/Mediafax
A román fővárosban több mint 400 tanintézmény hétfőn zárva lesz, ami negyedmillió iskolást és óvodást érint.

Az ország délkeleti részén, Munténiában és Dobrudzsában (a főváros és a tengerpart közötti térségben) szombat estétől kezdődően narancssárga riasztás volt érvényben a kiadós havazás és az erős, óránként 70-80 kilométeres sebességet is elérő szél miatt. Egyes moldvai és olténiai megyékre sárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

havazás, tél, időjárás, Románia, Bukarest, hófúvás,
Forrás: ANM

Az erdélyi megyék közül csak Kovászna megyében van érvényben sárga figyelmeztetés.

Autó


A tengerpartra vezető autópályát Bukarest és a fetești-i Duna-híd között lezárták, és több más főút és megyei út is járhatatlan a térségben, egyes utakon pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Az útkarbantartó az ország nyugati részéből irányított át hókotró gépeket a hófúvás sújtotta övezetbe.

Vonat


A zord időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott: több mint húsz — Bukarest és Moldva, illetve a főváros és a tengerpart között közlekedő — vonatot el sem indítottak, az északi irányból érkező vonatok pedig több órást késést halmoztak fel közvetlenül Bukarest előtt a jelzőrendszerek és váltók működését megbénító áramkimaradás miatt.

Repülő


A bukaresti nemzetközi repülőtér a heves széllökések ellenére is fogadja az érkező repülőgépeket. A kifutópályákat rendszeresen takarítják, a Bukarestből induló repülők pedig 30-40 perc késéssel szállnak fel a jegesedés-gátló kezelés elhúzódása miatt.

Hajó


Románia fekete-tengeri kikötőit is lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedést is korlátozzák.

Áram


A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt három délkeleti megyében több mint ötven település maradt áramellátás nélkül.

Ez várható


A meteorológiai szolgálat vasárnap délben 8 megyére korlátozta a narancssárga riasztást, másik 8 délkeleti megyében és a fővárosban — vasárnap estig — sárga figyelmeztetés van érvényben a hófúvás miatt. Hétfőtől várhatóan mérséklődni fog a szél, csak néhány moldvai megyében lesz hófúvás, ugyanakkor erős lehűlés várható Romániában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI