2016. január 15., péntek

Megmenekült Verespatak

Az erdélyi települést két kilométeres övezetben védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a kulturális minisztérium.


Verespatak, Erdély, aranybányászat, Roșia Montană Gold Corporation, Gabriel Resoutces, ciántechnológia,

Verespatak felkerült az A kategóriás műemlékvédelmi listára, így ezentúl nemzeti fontossággal bír. Ez azt jelenti, hogy a térségben nem lehet bányászati tevékenységet folytatni.

Verespatakon a Roșia Montană Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat akart ciántechnológiás aranybányát nyitni. A beruházást számos román civil szervezet, az ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia és Magyarország is ellenezte környezetvédelmi aggályok miatt.

A kanadai Gabriel Resources több mint tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. A román parlament 2014 júniusában utasította el bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. Verespatak védett műemlékvédelmi területté nyilvánítása újabb akadályt jelent a beruházás útjában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI