2016. január 30., szombat

Magyarok mentettek meg az „összeomlástól” egy román színházat

A tavaly bezárt neves bukaresti Nottara Színház két előadását fogadja be a román fővárosban működő Balassi Intézet, amely ezzel fejezi ki szolidaritását a nehéz helyzetbe került nagy múltú bukaresti teátrummal.


A Balassi Intézet bukaresti székháza — Fotó: Radu Igazsag/passportcontrol/mediawave
A román színház épületét novemberben zárták be meghatározatlan időre, miután kiderült, hogy a létesítmény földrengésveszélyes.

A Bukarest központjában lévő, 1946-ban épült ingatlan fokozottan veszélyesnek számít amiatt, hogy az évtizedek folyamán elmulasztották megerősíteni statikailag, így már egy kisebb földrengés esetén is összeomolhat.

A román fővárosban több kulturális intézmény hasonló sorsra jutott, miután egy szórakozóhelyen történt, több mint 60 áldozatot követelő tűzeset nyomán megszigorították a rendezvények szervezésére vonatkozó törvényt. Ezt követően széles körű összefogás alakult ki, amelybe a Balassi Intézet is bekapcsolódott.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: fontos, hogy létezzen szolidaritás a kulturális intézmények között. „Az a minimum, hogy ha van egy olyan szép székházunk, mint a bukaresti, megosszuk azokkal akiknek, erre szükségük van” - mondta.

A megállapodás szerint év végéig a Nottara két előadását fogadják be, amelyeket havonta négyszer játszanak.

A Nottara Színház magyar drámákat is műsorra szokott tűzni, az általuk szervezett fesztiválra pedig rendszeresen magyarországi vagy erdélyi magyar társulatokat is meghívnak.

A Nottara Színház nyílt levélben köszönte meg a Balassi Intézet felajánlását. Mint írták, a Balassi Intézet felajánlása éppen akkor érkezett, amikor azt hitték, összeomlik minden a fejük fölött.
A kétségbeesésnek azokban a pillanatiban a felajánlás a nagylelkűség és a szolidaritás leckéje volt, annak megerősítése, hogy nem kell feladjuk. Erőt adott, hogy reménykedjünk, nincs minden veszve és a 70 éves múltra visszatekintő színházunk folytathatja tevékenységét - olvasható a levélben.
A Nottara Színház magyar drámákat is műsorra szokott tűzni, az általuk szervezett fesztiválra pedig rendszeresen magyarországi vagy erdélyi magyar társulatokat is meghívnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI