2016. január 6., szerda

Hosszú Katinka széttépte a 12 milliós szerződést

Hosszú Katinka nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ajánlott számára decemberben.


Hosszú Katinka, Magyarország, MÚSZ, sport, sport infrastruktúra-fejlesztés, úszás, Kiss László, Gyárfás Tamás,
Hosszú Katinka, a magyar „vasasszony” nem lacafacázik. Fotó: Soós Lajos/MTI
A többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a pénzt elvileg a felkészülésére adná a MÚSZ, de a szerződésben egyetlen kikötés van: vegyen részt a 2017-es budapesti világbajnokság promóciójában.
Még mindig úgy érzem, hogy az eredményeimmel már kiérdemeltem a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írom alá a szerződést - fogalmazott Hosszú Katinka, aki látványosan széttépte a papírt.
Hozzátette: karácsony előtti sajtótájékoztatóján elmondta, mit kér a szövetségtől, amivel fejleszthetné edzésmunkáját és a regenerációs rutint. Szerinte a MÚSZ feladata lenne az elméleti és technikai háttér biztosítása, követni a legújabb trendeket. A szövetség azonban az erőfeszítéseket megspórolva inkább az „egyszerűbb utat” választotta:

12 millió forintot ajánlottak Hosszú Katinkának.
Nem pénzt kértem. Nem az volt a célom, hogy a saját bankszámlám növekedjen. Azt kértem, a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák fejlesztésre, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését - nyilatkozta 26 éves úszóklasszis.
A szövetség vezetői igenis számoljanak el vele, hogy mit tettek le az asztalra - mondta Hosszú, aki így folytatta:
A legutóbbi sajtótájékoztatómat követően én és a legsikeresebb úszóink mind kaptunk egy szerződésajánlatot egy jelentős összegről. Hogyan hibáztathatnám őket, hogy az esetlegesen elérhető változások helyett a biztos 2 és 12 millió forint közötti összeget választották?

Egymás mellett beszélnek?


Az 50 méteres medencében ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok Hosszú szerint nem értik egymást a szövetséggel, ugyanis ő:
  1. nem egy öltözőszekrényt kért, hanem egy helyiséget, ahol elvégezheti a regeneráló rutinját,
  2. nem kamerát kért, ami felveszi az úszását és azt visszanézheti, hanem egy mozgáselemző szoftvert.
A tavaly a nemzetközi szövetség (FINA) által az év női úszójának választott versenyző azt mondta, Gyárfás Tamás a karácsony előtti sajtótájékoztatója után december 28-án kereste először SMS formájában, amit egy bulvárlapnak is elküldött.

Kiss László szövetségi kapitány pedig először hétfőn, egy órával azelőtt hívta, hogy az MTI-ben megjelent a vele készült interjú. A sajtótájékoztatón Kiss László szövetségi kapitány is jelen volt, de a két fél nem beszélt egymással.

A sportoló elmondta, hogy a decemberi sajtótájékoztatója óta végig Magyarországon tartózkodott és december 28-a óta a Komjádi-uszodában edz szinte minden nap.

Magyar színekben, egyedül

Továbbra is imádom Magyarországot, az országot fogom képviselni a versenyeken és itt fogok készülni. A véleményem nem változik, szerintem lehetnénk jobbak, de én egyedül nem tudok egy rendszert megváltoztatni
Ha más nem hisz abban, hogy ezek a változások megszülethetnek, és igenis lehetünk jobbak, akkor továbbra is csak arra a munkára fogok koncentrálni, amit három éve edzőmmel és férjemmel, Shane Tusuppal elkezdtünk - zárta nyilatkozatát Hosszú Katinka.

A másik fél


Kiss László hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyelőre nem tudott egyeztetni Hosszú Katinkával a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról.


Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka, Kiss László, Magyarország, MÚSZ, sport, sport infrastruktúra-fejlesztés, úszás,
Kiss László szövetségi kapitány
Fotó: Soós Lajos/MTI
Hosszú decemberi felvetéseire kitérve többek között elmondta, hogy tudomása szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban beszerelik majd a szövetség által a hollandoktól megrendelt — 73 millió forintos — víz alatti kamerarendszert, amely segít az úszóknak a technika elemzésében.

Amellett a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Hosszú Katinkának a kért külön helyiség - tudatta Kiss László. Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak a sajtótájékoztatón elhangzott panaszát — amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni — nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta neki a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.
Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha — bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte — a megbeszélésektől elzárkózik - nyilatkozta hétfőn a kapitány.
Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek: azt szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók az előttük álló nagy feladatokra, különös tekintettel a riói olimpiára.

Jelezte: határozott véleménye, hogy a megoldást meg lehet találni, ha valamennyi érdekelt ennek szellemében jár el, s szerinte értelmetlen és semmilyen szempontból nem előrevivő, ha oda-vissza repkednek az állítások és viszontválaszok. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI