2016. január 14., csütörtök

Hitler bestseller lett Németországban

Az óriási kereslet miatt újranyomtatják Adolf Hitler Mein Kampf című politikai kiáltványának kritikai megjegyzésekkel ellátott kiadását, amely pillanatok alatt elkelt január 8-i megjelenése után.


Adolf Hitler, Main Kampf, könyv, Németország, náci Németország,
Hitler főművét mítoszromboló céllal adták ki. Fotó: Matthias Schrader/AP/MTI
A Führer politikai világnézetét — fajelmélet, a zsidók megsemmisítése, a demokrácia elvetése, a bolsevizmus elleni harc — összefoglaló kiáltvány a második világháború óta most először jelent meg Németországban.

Mivel már a kötet piacra kerülése előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a kezdeti négyezer példány nem elégíti ki az igényeket, máris elkezdték utánnyomni a Christian Hartmann történész vezetésével készített lábjegyzetekkel ellátott könyvet. A kötetre mintegy 15 ezer előzetes megrendelés érkezett.

A kötet, ugyanúgy, mint bármelyik könyv, kapható lesz, de a nem mindennapi körülmények miatt várakozási időre kell számítani” - mondta a kétkötetes, mintegy kétezer oldalas, magyarázatokkal ellátott művet kiadó müncheni Kortárs Történelmi Intézet szóvivője.

Sajtóértesülések szerint az 59 euróba kerülő könyv egy példányát már tízezer euróért árulják az Amazon németországi honlapján.

Az először 1925-ben megjelent könyv szerzői jogait a náci Németország bukása után a szövetségesek átadták Bajorországnak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos történész dolgozott három éven át.

Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás „eloszlatja a könyvet övező mítoszt”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI