2016. január 7., csütörtök

Hátborzongató részletek derültek ki a kölni szilveszterről

A német szövetségi rendőrség egyik kiszivárgott belső jelentése szerint a nők ellen elkövetett, szilveszter éjszakáján történt támadásokkor a német hatóságok elvesztették az ellenőrzést a helyzet felett - írta a Spiegel Online internetes portál csütörtökön.


kölni molesztálások, nők elleni erőszak, Németország, migránsok, kölni erőszak
Szilveszteri „utcabál” a kölni pályaudvarnál. Fotó: Markus Böhm/AP/MTI
A rendőrök attól tartottak, hogy súlyos sérültek, sőt akár halottak is lehetnek.

A helyzet „kaotikus és megalázó” volt - fogalmazott a Spiegel Online összegezve a birtokába jutott, január 4-én keltezésű jelentést, amelynek szerzője a német szövetségi rendőrség egyik vezetője.

A kísérettel vagy anélkül úton lévő nők valóságos vesszőfutásra kényszerültek az erősen alkoholizált férfiak tömegében, mégpedig szinte leírhatatlan módon” - állt a dokumentumban, amelyből kitűnt, hogy a kölni pályaudvar előtt és annak területén összeverődött tömeget a rendőrségi jelenlét egyáltalán nem riasztotta meg.

A rendőrök számos, zavart állapotban lévő, síró és megfélemlített járókelőbe, különösen sok nőbe és lányba botlottak, akik verekedésekről, lopásokról és szexuális zaklatásokról számoltak be, az elkövetőket pedig ismételten úgy írták le, hogy „azok férfiakból álló migráns csoportok voltak”.


A tettesek — különösen a szexuális zaklatások elkövetői — azonosítása nem volt lehetséges - fogalmazott a jelentés.
A rendőrség bevetett erői nem tudtak úrrá lenni minden támadáson, illetve bűncselekményen, mivel azokból túl sok történt egyszerre.
Ugyanakkor nem tudtak minden áldozatnak segítséget sem nyújtani, ami nyomasztotta a rendőröket. A beszámoló kitért arra is, hogy időnként lehetetlenné vált a feljelentések regisztrálása is.

kölni molesztálások, nők elleni erőszak, Németország, migránsok,
A rendőrök tehetetlenek voltak. Fotó: Markus Böhm/AP/MTI
A jelentés néhány példával is utalt arra, hogy a rendőrök mit éltek át:
  • helyenként nem tudtak eljutni a segítséget kérőkhöz, mivel azokat szinte áthatolhatatlan embertömeg fogta közre;
  • egy férfit, aki azt mondta: „Szíriai vagyok, kedvesen kell bánnotok velem! Merkel asszony hívott meg engem.”;
  • a szemtanúkat megfenyegettek arra az esetre, ha megnevezik a tetteseket,
  • néhányan a rendőrök szeme láttára tépték szét tartózkodási irataikat, gúnyosan mosolyogtak és azt mondták: „Nem tehettek ellenem semmit, holnap újat szerzek.” Az nem derült ki a jelentésből, hogy azok valójában milyen jellegű, illetve valódi iratok voltak-e.
  • Az egyes területek elhagyására történt felhívásokat figyelmen kívül hagyták;
  • a szabálysértőket pedig a hiányzó rendőri kapacitás miatt nem lehetett őrizetbe venni;
  • a vonatokra való felszállások során tülekedés alakult ki és az erősebb joga érvényesült.


A helyzet, amelyet a dokumentum káoszként írt le, teljes mértékben kicsúszott a hatóságok ellenőrzése alól, és attól lehetett tartani, hogy súlyos sérülésekkel és akár halottakkal is számolni kell. 


A rendőrségi bevetés vezetői a pályaudvar előtti tér kiürítése mellett döntöttek. Ennek kapcsán a dokumentum megjegyezte, hogy a rendőrökre petárdákkal lőttek és üvegekkel dobálták meg őket. A tér kiürítését követően pedig ismételten és egyszerre több helyszínen összetűzésekre került sor különböző személyek, illetve csoportok között, továbbá lopások és rablások történtek.

A jelentés készítője a Spiegel Online szerint úgy fogalmazott:
A hatósági intézkedéseit olyan fokú engedetlenséggel fogadták, amelyhez hasonlót 29 szolgálati éve alatt nem tapasztalt.
A dokumentum úgy vélekedett, hogy a hatóságok túlterheltségének szempontjából az egyik fő problémát a rendőrök alacsony száma és hiányos felszereltségük jelentette.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Spiegel Online via MTI