2016. január 19., kedd

Fagyos reggelre ébredt Székelyföld

Ma reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjával kezdtük a munkánkhoz kötődő böngészést: alaposan átnéztük és elhoztuk a legfrissebb „hőmérsékleti” adatokat.


extrém időjárás, fagy, hideg, havazás, hófúvás, Székelyföld, Bodzaforduló,
Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Mínusz 24 fokot mértek a Székelyföld határán fekvő, Kovászna megyei Bodzafordulón. A 706 méteres magasságban fekvő város Románia leghidegebb települése, „Kis Szibériában” télen nem ritka a mínusz 30-35 Celsius fok sem.

A ma reggeli értéket szabványos, két méteres magasságban elhelyezett műszerrel mérte a román meteorológiai szolgálat, a talaj mentén mért hőmérséklet ennél is alacsonyabb volt.

Kovászna megyében másutt is farkasordító hideg volt: Sepsiszentgyörgyön -21,7, Kézdivásárhelyen pedig -19,5, Baróton -18 Celsius fokot mutattak a hőmérők a reggeli órákban.

Fagyosan akasztottál le a szalonnát és a padlásról Hargita megyében is:  Maroshévízen mínusz 20, Gyergyóalfaluban, Csíkszeredában és a Bucsin-tetőn mínusz 18 fokot jegyeztek. Megyeviszonylatban a „legmelegebb” lakott terület Székelyudvarhely volt a maga mínusz 15 fokával.

A meteorológusok szerint egyébként egész Romániában rendkívül alacsony volt a hőmérséklet, majd'mindenütt a tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értékeit mérték ma reggel:
  • Biharfüred -23 ºC
  • Bukarest (Băneasa) -19 ºC
  • Brassó -22,8 ºC
  • Fogaras - 21,6 ºC 
  • Nagyszeben -18 ºC
  • Kolozsvár -13 ºC
  • Marosvásárhely -12,4 ºC
Románia fagytérképe — 9 órai adatok
Az előrejelzések szerint a nap folyamán is kitart a fagy, a legmelegebb órákban is jóval fagypont alatt maradnak a hőmérsékletek. A hideg téli időjárás a következő napokban is folytatódik, az éjszaka folyamán továbbra is mínusz 20 fok körüli értékekre lehet számítani, de napközben is maradnak a mínuszok.

Enyhülésre nemigen számíthatunk ugyanis délről nedves, északról pedig továbbra is hideg, sarkvidéki légtömeg érkezik, a kettő találkozásából pedig nagy havazás várható főként az ország délkeleti részein, ahol akár 60-70 centi friss hó is jöhet.
KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:
Fagyriadó Székelyföldön
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.