2016. január 18., hétfő

Elszívja az erdélyi magyarokat a CSOK?

Erdélyi szociológusok szerint elszívó hatása lehet az erdélyi magyarságra nézve a magyar kormány családi otthonteremtési kedvezményének.


Magyarország, CSOK, családtámogatás, gyermekvállalás, Erdély,
Forrás: pixabay
Horváth István, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője a Krónikának nyilatkozva elmondta, már most viszonylag nagy az elvándorlási kedv az erdélyi magyarság körében, és a Magyarországon bevezetendő családi otthonteremtési kedvezmény további szívóhatást gyakorolhat.

A szociológus emlékeztetett rá, hogy Magyarország fokozatosan terjesztette ki a politikai jogokat a külhoni magyarokra, és eddig csak azok részesülhettek szociális támogatásban, akik Magyarországon hozzájárultak a társadalombiztosítási alaphoz. A szociális jogok kiterjesztése újdonságnak számít, és vannak rétegek, melyek a támogatás miatt áttelepedhetnek az anyaországba.

Horváth István rámutatott, hogy Romániában a gyermekvállalást ösztönző, családtámogató programok nem is léteznek, ezért a magyarországi otthonteremtési kedvezmény a pályakezdők, de a stabil anyagi helyzettel rendelkezők számára is kecsegtető lehet.
Ha a gyerekvállalási kedv amúgy is megjelenik mint élet- vagy családprojekt, akkor a fiatalok mindenképpen megfontolás tárgyává teszik majd, hogy áttelepedjenek Magyarországra, ahol lehívhatják a 20 millió forintos támogatást. A fiatal családok felvállalják majd a három gyereket, de ezek a gyerekek már nem Erdélyben vagy a Székelyföldön fognak megszületni — vázolta a lehetséges forgatókönyvet a szociológus.
Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki eredeti szakmája szerint szociológus, szintén megszólalt a témában. Szerinte a magyar kormány kedvezménye a már meglévő kivándorlási kedvet mozdíthatja el az anyaország irányába.
Az a székelyföldi fiatal, aki azt tervezte, hogy Angliába megy dolgozni, lehet, hogy a program hatására inkább Magyarországon telepedik le, ott vállal gyereket. Ez nemzetpolitikai szempontból kisebb veszteség, ám a Székelyföldnek mégiscsak az - példálódzott a politikus.
Hozzátette, azt kellene megoldani magyar kormányzati segítséggel, hogy a gyerekvállalás ösztönzése az otthon maradás támogatásával társuljon, összegezte a háromszéki RMDSZ-es politikus.
A jól működő, bevált oktatási-nevelési támogatás mintájára a szülőföldön való boldogulást elősegítő programokat is életbe kellene léptetni — fogalmazott Antal Árpád.
A Krónika arról az értesüléséről is beszámolt, hogy a Fidesz és az RMDSZ megrendelésére az erdélyi magyarok körében felmérés készül, amely a politikai opciók mellett arra is kiterjed, hogy milyen céllal igényelték a magyar állampolgárságot az erdélyi magyarok.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Krónika