2016. január 26., kedd

A Magyar Kultúra Napja Segesváron

A segesvári Homo Novus Egyesület támogatásával a Gaudeamus Alapítvány és a Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozata közösen szervezte meg 2016. január 21-én, csütörtökön 18 órától a Magyar Kultúra Napjának dedikált kulturális rendezvényt.


magyarság, kultúra, magyar kultúra napja, Segesvár, Homo Novus Egyesület, Gaudeamus Alapítvány, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa,
Minden magyar ünnepet nagy élményként élnek meg a szórványsorsba fogyott
segesvári magyarok — a szerző felvétele
A Gaudeamus Alapítvány dísztermében összegyűlt közel 250 érdeklődőt Ferencz Orsolya bukovinai székely származású énekművész, a Petőfi Program önkéntese, a rendezvény házigazdája, majd Tóth Tivadar, a Gaudeamus Alapítvány igazgatója köszöntötte.

A Mircea Eliade Főgimnázium diákjainak énekes-szavaló műsora következett. Ezt Dr. Csige Sándornak, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa vezető konzuljának köszöntőbeszéde követte, a magyar diplomata elmondta: az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományaink, gyökereink, nemzeti tudatunk erősítésének, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Egy diavetítéses bemutató következett a Magyar Kultúra Napjának jelentőségéről, Fodor Gyöngyinek, a Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozata igazgatónőjének tolmácsolásában, majd Szíki Károly Határátkelés című műsora.

magyarság, kultúra, magyar kultúra napja, Segesvár, Homo Novus Egyesület, Gaudeamus Alapítvány, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa,
Szíki Károly — a szerző felvétele
Az állami kitüntetett művész elhelyezett egy nemzeti szalagot a pulpitusra, miközben megjegyezte: remélem, ezért a nemzeti szimbólumért nem visznek börtönbe, mint Beke Istvánt! Szíki Erdély legjelesebb íróitól, költőitől szólaltatott meg jeles írásokat, melyek a közömbös Európa közömbös harangjai ellenére is alagutakat ásnak a hóban, amelyen kimenekül ez a nemzet és autonómiában egyesül. Megszólaltatta Reményik Sándor, Wass Albert, Tamási Áron, Ady Endre, Kányádi Sándor, Király László, Farkas Árpád, Sütő András, Ozsvald Árpád, Szilágyi Domokos, Bágyoni Szabó István írásait és emlékezett a napjainkban elhalálozott kiváló költőre, Magyari Lajosra. Miután visszatapsolták, végezetül a Székely Himnusz eléneklését kezdeményezte.

Katonadalokat énekelt Nagy Tünde, zetelaki IV. osztályos tanuló, majd Kovács László karnagy vezetésével az alkalomhoz illő kórusművekkel, katonadalokkal és történelmi énekekkel állt színpadra a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet, zongorán kísért Filtner Tünde.

magyarság, kultúra, magyar kultúra napja, Segesvár, Homo Novus Egyesület, Gaudeamus Alapítvány, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa,
Nagy Tünde — a szerző felvétele
A közel másfél órás műsort Ferencz Orsolya előadása követte, aki operett-részletekkel örvendeztette meg a hallgatóságot, három dalt énekelt a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és a Bál a Savoyban című operettből.

Az estet ünnepi asztalnál, zenés-énekes vacsorával zárták az előadók és a szervezők, ahol többek között gyöngyösi és egri bort kínáltak a menü mellé.

Minden magyar ünnepet nagy élményként élnek meg a szórványsorsba fogyott segesvári magyarok, Nyáguly Ferenc, a Homo Novus Egyesület elnöke prioritásként tűzte célul minél több segesvári és környékbeli magyar rendezvény szervezését.

Z. Nagy István

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.