2016. január 9., szombat

A bosnyák tréner és a székely himnusz

A legutóbbi székely himnusz-botrány mellett Lucian Mîndruță sem mehetett el szó nélkül.


Sepsi-SIC, kosárlabda, nemzeti jelkép, Székely himnusz, Lucian Mîndruță, Dragan Petricevic,
Fotó: Szigyártó Szabolcs/CROW SECUTITY
A székely-ügy mellett többször is kiálló népszerű tévés újságíró Facebook-bejegyzésben szólította meg azokat, akik éljenezve ünneplik a bosnyák tréner gesztusát.

Mint ismert, Dragan Petricevic, a Kolozsvári U női kosárlabda csapat román érzésű bosnyák boszniai szerb edzője, a Sepsi-SIC elleni keddi bajnoki mérkőzésen a román himnusz bejátszása után a bemelegítő gyakorlatok folytatására utasította „lányait”, holott köztudott, hogy ezen a ponton a helyi közönség elénekli a székely himnuszt is.

Lucian Mîndruță álláspontjának magyar fordítását alább közöljük:
A 90-es években Boszniában — akárcsak az egész Balkánon — a nacionalizmus több tízezer ember halálát okozta. Az emberek egymás iránti, zászlói és himnuszai iránti gyűlölete tömegsírokhoz (Srebrenica) és rommá pusztított városokhoz (Szarajevó) vezetett. Az itt élő bosnyákok, szerbek, horvátok és albánok belekeveredtek az „ez nem az én himnuszom, te ökör!”-játékba. 
Globális beavatkozásra volt szükség ahhoz, hogy a legutóbbi világméretű háború óta nem tapasztalt kegyetlenségű bűnöknek véget vessenek. Olyan emberek által elkövetett atrocitásoknak, akik nem tudták elviselni mások himnuszát. 
Az egész abból indult ki, hogy egyeseket zavarta a szomszéd identitása. Nem akarták többé elviselni egymást, ezért fegyvert ragadtak és elkezdték öldökölni egymást. 
Nem éppen a legjobb leckét adta ezúttal a bosnyák tréner. A gyűlölet mechanizmusát, az alig magunk mögött hagyott balkáni katasztrófa felé vezető utat mutatta meg nekünk. 
A hazájukat szerető románoknak és a nemzetiségükre büszke magyaroknak kézfogással kellene tovasiklaniuk a konfliktus felett. 
Nem szabad erőfitogtatásra és egymás meg nem értésének kidomborítására használni az esetet. 
Most van itt az ideje annak, hogy a köpködés helyett, egymásra figyeljünk.
(kerekes) 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.