2015. december 18., péntek

Valóban rakétatámadást fontolgatott Magyarország ellen Ceaușescu?

1989-es forradalom, Ceaușescu diktatúra, Szőczi Árpád, Temesvár, temesvári forradalom, Victor Athanasie Stănculescu, Németh Miklós, Szőczi Árpád,
A könyv egy öt évig tartó,
Európában, Észak- és
Dél-Amerikában
folytatott kutatómunka
eredménye
Románia egykori védelmi minisztere és egy volt titkosszolgálati tábornok cáfolja, hogy Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített volna elő, ahogyan azt Szőczi Árpád újságíró Temesvár - A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyvében leírta.


Az Adevărul című lap pénteki számában Victor Atanasie Stănculescu volt védelmi miniszter és Aurel Rogojan, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt tábornoka reagált a közelmúltban Temesváron is bemutatott könyv állításaira.

Szőczi Árpád kanadai születésű magyar újságíró — aki maga is szerepet játszott annak a diktatúrát bíráló interjúnak a megszervezésében és külföldre csempészésében, amelyet Tőkés László akkori temesvári református lelkész adott 1989 elején egy kanadai tévéstábnak — a budapesti történeti levéltárban bukkant egy olyan magyar hírszerzői jelentésre, amely arról szólt, hogy Nicolae Ceaușescu 1989 nyarán hét rakétát telepített a Kolozsvár melletti szászfenesi (Florești) katonai egységbe, amelyeket a paksi atomerőműre állíttatott rá.

A rakétákat állítólag arab közvetítéssel Kínából vásárolta, ugyanis attól tartott, hogy a magyarországi reformok Romániába is eljutnak, és őt is elsodorják.

Az újságírónak Németh Miklós akkori magyar miniszterelnök is megerősítette az információt. A volt magyar kormányfő arról is tájékoztatta, hogy a fenyegetés hatására Magyarország az Egyesült Államokból és Japánból szerzett be rakétavédelmi rendszert.


Az Adevărulnak nyilatkozó Stănculescu — akit a történészek a Ceaușescu-diktatúra megbuktatása egyik kulcsfigurájának tartanak — cáfolta, hogy Szászfenesre Magyarországot fenyegető rakétákat telepítettek volna. Romániának csak a moldvai Tecuciban (a Kárpátok karéján kívül) voltak 300 kilométeres hatótávolságú déli célpontok felé irányított orosz gyártmányú rakétái, Szászfenesen csak 17 kilométeres hatótávolságú légvédelmi lövegek voltak - magyarázta.
Érdekes, okos emberként ismertem meg Németh Miklóst. 1989 decemberében Magyarország miniszterelnöke felajánlotta segítségét Romániának. Kérdezte, hogy szükségünk van-e vérkészítményekre, de azt mondtam neki, boldogulunk egyedül is. Csak azért mondták rólunk, hogy barátok vagyunk, mert a Balatonon nyaraltam. 
Sosem állt fenn annak a veszélye, hogy háború törjön ki Románia és Magyarország között - idézte a volt védelmi minisztert az Adevărul.
Aurel Rogojan titkosszolgálati tábornok szerint a Szőczi Árpád által megtalált magyar titkosszolgálati jelentést egy a bukaresti nagykövetségen dolgozó tiszt juttathatta Magyarországra ellenőrizhetetlen híresztelések alapján.
Olyasmi csak az országot lejáratni akaró Pacepa tábornok (Amerikába menekült volt Securitate-vezető) fejében fordulhatott meg, hogy Romániába arabok szállítottak fegyvereket, és semmi szükségünk nem volt kínai fegyverekre, akkoriban talán nekik lett volna szükségük a mieinkre - mondta Rogojan a lapnak.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI