2015. december 23., szerda

Újabb szakasszal bővült az erdélyi autópálya

Szerda este 19 órától megnyílt a dél-erdélyi autópálya Temesvár-Lugos szakasza - közölte a román Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR).


infrastruktúra, Erdély, Románia, dél-erdélyi autópálya, CNADNR
Forrás: Digi24
A 25 kilométeres pályaszakasz a gyorsforgalmi út két — már korábban átadott — szakaszát köti össze, így a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelytől 142 kilométert lehet autópályán haladni Erdélyben.

Az autópálya mostantól a Temes megyei Traian Vuia településig tart, onnan 104 kilométert kell országúton haladni Déváig, ahol ismét rá lehet kanyarodni a dél-erdélyi autópálya korábban megépített szakaszára.

A CNADNR közlése szerint a pályaszakasz hét hónappal a megszabott határidő előtt készült el. Az útépítés ÁFA nélkül 423,35 millió lejbe. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a román állam biztosította.

Az útszakasz átadásával tehermentesülhet a Maros völgyén haladó E68-as országút Arad és Marosillye közötti szakasza. A Brassó vagy Bukarest felé tartó nemzetközi fuvarozók ugyanis eddig ezt az utat vették igénybe a Temesvárt is érintő hosszabb útvonal helyett, amelynek csak kis szakaszát lehetett autópályán megtenni.

A dél-erdélyi pálya a IV. páneurópai folyosó része.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI