2015. december 3., csütörtök

„Engedjétek szabadon!” — Tüntetés Beke Istvánért

Mintegy ötszázan tüntettek szerda este Kézdivásárhelyen a merényletkísérlet gyanújával letartóztatott Beke István szabadon bocsátását követelve.


Kézdivásárhely, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, székely terrorista, DIICOT, SRI, magyarság, Románia, Székelyföld,
Fotó: Iochom István/Háromszék
A Facebookon szerveződött spontán tüntetésen Je suis Beke István (Beke István vagyok) táblákat is lehetett látni.

A Székely Hírmondó szerint a tömeg kezdeti néma tüntetése akkor vált hangossá és indulatossá, amikor csendőrök jelentek meg a helyszínen, és a gyülekezés törvénytelenségére figyelmeztették a résztvevőket. Ekkor „az idős néniktől a nehézfiúkig mindenki az egyenruhásokat kezdte szidalmazni” - számol be a lap.

A csendőrök távozása után a gyászlobogóval, magyar és székely zászlóval is felszerelkezett emberek a városháza elé vonultak, és a polgármester szolidaritásvállalását követelték. Mivel ez nem történt meg, a tömeg a rendőrség elé vonult, ahol a gyanúsított szabadon bocsátását követelte.

A Háromszék beszámolója szerint a felvonulók többek között azt skandálták, hogy:
  • „Igazságot akarunk, terroristák nem vagyunk!”,
  • „Engedjétek szabadon!”,
  • „Hol van a bomba?!”,
  • „Holnap is jövünk, még többen leszünk!”.
A félezres tömeg a nacionalista hangvételű Antena 3 hírtelevízió helyszínen filmező stábjának azt skandálta, hogy „Hazudik a média!”.

A felvonulók később visszatértek a főtérre, ahol a letartóztatott Beke István édesapja köszönte meg a szolidaritást. A tüntetők a székely és a magyar himnusz eléneklése után békésen távoztak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Székely Hírmondó & Háromszék via MTI