2015. december 1., kedd

Terrorcselekményt hiúsítottak meg Székelyföldön

Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik helyi vezetője - jelentette be kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség. 


Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, DIICOT, Székelyföld, SRI, Románia, Kézdivásárhely,
Forrás: DIICOT
A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe.

A DIICOT szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.

Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet.
Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy a vádlott, a HVIM romániai szárnyának az oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani - áll az ügyészségi közleményben.
Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi:
  • „a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista” céljait képviselte, és
  • „Nagy-Magyarország visszaállítására” készült, „e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával” is számolt.

A HVIM hétfőn késő este közölte, hogy a kézdivásárhelyi szervezete elnökénél reggeltől késő estig házkutatást tartottak, melynek végén az illetőt Bukarestbe szállították. A szervezet közleménye szerint a házkutatás során a hatóságok olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek törvényesen lehettek a vizsgált személynél, aki magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért konzulátusi segítséget kérnek.

Keddi közleményében a szervezet a DIICOT közlésére reagált. A HVIM közölte: székelyföldi szervezetük „elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak” van kitéve az elmúlt huszonnégy órában. Több tagjuknál és szimpatizánsuknál házkutatást tartottak, két embert kihallgattak, egyiküket, őrizetbe vették Bukarestben. Azt írták: minden hatósági intézkedés „teljesen törvénytelen” volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, nem biztosítottak tolmácsot.

Álláspontjuk szerint a SRI sajtóközleménye „hemzseg a hazugságoktól”, mivel „semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne”. Hozzátették: „zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót” foglalták le.

A szervezet  „a képtelen rágalmak miatt” a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz, a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fog fordulni.

A TÉMÁVAL KAPCSOLATOS:
Előzetesben a székely „terrorista”
A SRI válon veregette magát
A RMDSZ reakciója

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI