2015. december 11., péntek

Sepsiszentgyörgy nem lesz a kultúra európai fővárosa 2021-ben

A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a zsűri tagjai kihirdették azon városok listáját, amelyek pályázhatnak az Európa Kulturális Fővárosa címre 2021-ben.


Európa Kulturális Fővárosa 2021, kultúra, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld,
Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázta meg a címet. Forrás: Facebook
Romániából összesen tizennégy város pályázott, most ezek közül választották ki a négy jelöltet, amelyek tovább versenyeznek.

2021-ben Bukarest, Nagybánya, Kolozsvár vagy Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, miután 2007-ben Nagyszeben viselte egy éven át ezt a címet.

A rövid listára került városok mellett Gyulafehérvár, Arad, Bákó, Brassó, Brăila, Craiova, Jászvásár, Sepsiszentgyörgy, Szucsáva, és Marosvásárhely pályázta meg a kulturális főváros címet.

Az előzsűrizés eredményét azt követően jelentették be, hogy az előző két napon meghallgatták a pályázatok szóbeli bemutatását. A tizenkét tagú bizottság tíz tagját az Európai Unió különböző intézményei jelölték.

A zsűri arra kérte a versenyben maradt városok képviselőit, hogy a következő megmérettetésig, ami augusztus és szeptember között lesz, egészítsék ki és tegyék jobbá pályázataikat. Várhatóan 2016 szeptemberében hirdetik ki a győztes romániai várost.

Abban az évben Románia mellett egy görög város, valamint az EU-tagságra pályázó Szerbia és Montenegró egyik települése viselheti a címet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy