2015. december 1., kedd

Răzvan Lupescu: Úgy döntöttem, idén december 1-jén nem leszek román

december 1-je, magyarság, Románia, román-magyar kapcsolat, román nemzeti ünnep, román ultranacionalizmus, Sepsiszentgyörgy, Új Jobboldal, Razvan Lupescu, Corbii Albi
Fotó: Vargyasi Levente

December 1-je Románia nemzeti ünnepe. 1918. december 1-én Gyulafehérváron szentesítették Erdély egyesülését Romániával.


Az ezt a napot eltorzító nacionalistákat emlékeztetem arra, mit mondtak ki a gyulafehérvári kiáltványban:

„Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Minden népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által.”

A nemzeti ünnep örömforrás kellene legyen az ország minden állampolgára számára. Etnikumtól, rassztól, vagy vallástól függetlenül. Romániában az idők folyamán változott a nemzeti ünnep napja. De bármelyik legyen is az, a szélsőségesek mindig találnak valamilyen ürügyet arra, hogy a gyűlöleten, diszkrimináción és sovinizmuson alapuló üres nacionalizmus és hamis hazafiság napjává változtassák.

A magukat értelmiséginek tartó „mérsékeltek” több ezer trikolórral akarnak a Székelyföldön élő, állításuk szerint, üldözött, román testvéreikkel együtt lenni, hogy azok ne érezzék egyedül magukat. Kampányuknak „Románok a románokért” a neve.

Amiről „megfeledkeznek”: a román etnikumon kívül Romániában magyarok és más nemzetiségek is vannak.

Egy nemrég párttá alakult szélsőséges szervezet szintén szokásává tette, hogy a nemzeti ünnepen Székelyföldre, Sepsiszentgyörgyre megy, ahol a románok kisebbségben vannak, mégpedig azért, hogy – állításuk szerint – a magyar többség által kiközösített románokkal legyenek együtt.

Bejönnek a városba, menetelnek az utcákon, gyalázkodva, fenyegetőzve világgá kürtölik frusztrációikat; és mindezt Románia zászlóját lobogtatva teszik. Ha semmirekellőként viselkedsz Románia zászlójával a kezedben, az a nemzeti jelképek megsértése. Nem tudom elfogadni a populizmusokat, a primitív nacionalizmust és nem érthetek egyet azzal, hogy szélsőséges pártok gyalázkodásra, vagy fenyegetőzésre, a más etnikumú román állampolgárokkal szembeni etnikai gyűlöletre uszításra használják fel a nemzeti ünnepet.

Sepsiszentgyörgyön a magyar etnikumúak vannak többségben. De toleráns emberek, minden évben eltűrik, hogy tiszteletlen és neveletlen emberek érkezzenek a városba, és a saját otthonukban, az utcáikon fenyegessék és gyalázzák őket. Nem azért, mert gyávák, nem azért, mert félnek, hanem mert bátrak. Nem harcolhatsz intoleranciával az intolerancia ellen, erőszakkal az erőszak ellen.

A szélsőségesség ellen a legerősebb fegyverek a képzettség, az intelligencia. Itt az ideje felnőnünk, abbahagynunk a zászlókkal hadakozást, hogy kié nagyobb, kinek van több. A nemzeti ünnepnek semmi köze nincs a zászlók mások orra előtti tüntető lobogtatásához.

Az idén már nem fogom a mellemre kitűzni a trikolórt, mint a korábbi években. Idén úgy döntöttem, december 1-én mégsem leszek román; magyar sem, szász sem és semmilyen más etnikum sem. Idén december 1-én egyszerű ember vagyok! Idén az vagyok, amit Sepsiszentgyörgy képvisel (és nemcsak Sepsiszentgyörgy, hanem Erdély sok más hasonló falva és városa, ahol évszázadok óta két, vagy több különböző etnikum él együtt): sokszínűség, egyetértés, tolerancia, mindenki tisztelete, etnikumtól függetlenül.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: corbii albi via EuroCom — Romániai Sajtófigyelő