2015. december 10., csütörtök

Rács mögött marad Beke István

A romániai legfelsőbb bíróság elutasította szerdán este a merényletkísérlettel gyanúsított Beke István fellebbezését az előzetes letartóztatása ellen.


DIICOT, székely terrorista, székely terroristabotrány, Kézdivásárhely, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Beke István, Beke István Attila, beke istvan
Előzetesben marad a „székely terrorista”. Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A jogerős döntés értelmében a kézdivásárhelyi férfi vizsgálati fogságban marad.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó romániai ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

A DIICOT közölte: Bekét az alkotmányos rend elleni cselekedetek szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészek a férfi lakásán petárdákat találtak.

Amivel nem szabad poénkodni


Időközben az is kiderült, hogy a vármegyések valóban „pizzát sütöttek” az ominózus október tizedikei összejövetelükön.


Hodor István, a HVIM egyik helyi tagja, elismerte, a találkozón valóban felvetetődött, hogy december elsején robbanthatnának egyet, sőt az is igaz, hogy azt, amit az ügyészség a házi készítésű pokolgépnek nevez, „pizza” fedőnévvel illeték. Hodor szerint azonban csak vicc volt, és szórakoztak azon, hogy ha ez megtörténne, „milyen hasast vágnának a felvonuló katonák”.

Bezzeg az iszlamista 


Szerdán egy másik, a terrorizmussal összefüggésbe hozható ügyben is döntés született.


A DIICOT úgy döntött, hogy nem kéri annak a 17 éves craiovai iskolásnak az előzetes letartóztatását, akit kedden dzsihadista propagandatevékenysége miatt vettek őrizetbe. Az iszlám hitre áttért iskolást ügyészségi felügyelet alatt vizsgálják tovább.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.