2015. december 2., szerda

Politico: Orbán Európa legbefolyásosabb személyisége

A Politico című amerikai magazin európai kiadása szerdán listát közölt a jelenlegi Európát legnagyobb mértékben alakító személyekről, és a rangsor első helyére a magyar kormányfőt tette.


Orbán Viktor, The Politico 28, Magyarország, Politico, orbánizmus,
Orbán Viktor. (Luke Weller/Politico)
A Politico indoklásának címe: A konzervatív felforgató.

Az írás szerint Orbán Viktort lehet szeretni vagy utálni, de mindenképp figyelmet kell neki szentelni. „A közömbösség nincs a lehetőségek között” - írták a cikkben, amelyben bemutatta Orbán Viktor életének fontosabb állomásait, s több ponton bírálta politikájának egyes elemeit.

Úttörő, populista, konzervatív, lázadó, opportunista


Az orbáni politika új normává vált Európában, és bizonyos ismérvei megtalálhatók a francia szélsőjobboldali Nemzeti Frontnál, a spanyol baloldali Podemosnál, az új lengyel nemzeti-konzervatív vezetésnél, Matteo Renzi baloldali olasz miniszterelnöknél, valamint a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Pártnál is - vélte a lap.

Orbán Viktor ebben a tekintetben úttörőnek számít: politikájának központi eleme a nemzeti szuverenitás kompromisszumok nélküli védelme és az európai intézmények iránti bizalmatlanság.

A miniszterelnök populista gazdaságpolitikát folytat, az erős állami szerepvállalást pártolja a gazdaság területén.


Orbán konzervatív vezetőnek számít, a keresztény értékekre hivatkozik és nem palástolja megvetését a nyugati társadalmakat jellemző „korrupció, szex és erőszak”, valamint a „liberális elitek”, a média és a kapzsi bankárok iránt. "Az európai államok 90 százalékában szakadék van a nép álláspontja és az elit politikája között" - idézte a magyar kormányfő szavait a Politico.

Új mederbe terelte a migráns-vitát


„A kisvárosi lázadó, aki segített ledönteni a Falat. Most pedig építi őket” - jellemezték az írásban a miniszterelnök pályáját, külön kitérve az Európát érintő migrációs válságban tanúsított fellépésére.

A portál szerint mielőtt a magyar kormány kerítést épített az ország bizonyos határszakaszain, főként arról szólt a vita Európában, hogy:

miként lehet elszállásolni a kontinensre érkező migránsokat,


azóta azonban az a fő téma, hogy:

miként lehetne megállítani a menekültáradatot.


Orbánizmus


A Politico szerint az „orbánizmus” hasonlít az Európa peremén gyökeret verő más „izmusokra” - az oroszországi putyinizmusra és a törökországi erdoganizmusra.


Az orbáni politika ezeknek a felvizezett változata:

  • nem nyíltan tekintélyelvű, és
  • nagyjából összhangban van az európai uniós normákkal

Hozott viszont egy sor olyan intézkedést is a civil szervezetekkel, a független sajtóval és az igazságszolgáltatással kapcsolatban, amelyeket még Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is „nagyra becsülne” - olvasható a cikkben. Politikáját inkább az opportunizmus, mintsem az elvek vezérlik.
Az orbáni módszer feltűnő, hatékony és fertőző - összegezték a Politico.eu írásában.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Politico via MTI