2015. december 15., kedd

Mostantól tilos a dohányzás zárt térben

Romániában teljesen megtiltották a dohányzást a nyilvános zárt helyiségekben, miután a képviselőház kedden elfogadta az erről szóló jogszabályt.


dohányzás, tilos a dohányzás, cigaretta, Románia, egészségügy, egészséges életmód, Colectiv-forradalom, dohányipar, dohánylobbi
Illusztrációnk forrása pixabay
A törvényt korábban a szenátus is megszavazta, így már csak az elnöknek kell kihirdetnie.

A dohányzás betiltásáról szóló tervezet 2011 óta a parlament napirendjén szerepel, de csak azt követően vették elő és gyorsult fel az elfogadása, hogy október végén Bukarestben tűz keletkezett koncert közben egy pirotechnikai eszköz miatt a Colectiv klubban. A katasztrófa miatt eddig 62 ember veszítette életét.

Romániában a szórakozóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény. A vendéglátóipari helyiségek esetében a jogszabály előírta, hogy:

  • a száz négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek tulajdonosai kötelesek dohányzó és nem dohányzó helyet kialakítani;
  • a száz négyzetméternél kisebb kávézók, bárok működtetőinek lehetőségük volt választani, hogy az egész létesítményt dohányzónak vagy nem dohányzónak nyilvánítják.

Sok tulajdonos attól tartott, hogy vendégeket veszít, ha megtiltja a dohányzást, ezért a legtöbb helyen lehetett dohányozni.

A parlament által 164 támogató és 20 ellenszavazattal, illetve 26 tartózkodás mellett elfogadott törvény leszögezi, hogy a munkahelyeken és a játszótereken is tilos a dohányzás.

Az október végi katasztrófa következtében megszigorították és engedélykötelessé tették a gyertyák, fáklyák és más pirotechnikai eszközök használatát is a zárt helyiségekben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI