2015. december 8., kedd

Miért kerültek egynyelvű helység, illetve irányjelző táblák a felújított útszakaszra?

A címbéli kérdést Salamon Zoltán, a Magyar Polgári Párt Hargita megyei frakcióvezetője tette fel a december 7-i rendkívüli tanácsülésen a 132-es megyei besorolású út kétnyelvű tábláinak hiányával kapcsolatosan.


Romániában a hatályos jogszabályok értelmében kötelező a kétnyelvűség használata, amennyiben a kérdéses településen a kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Forrás: Székelyhon
A továbbiakban változtatás nélkül közöljük a csíkszeredai MPP közleményét.
Az MPP számára elfogadhatatlan Barti Tihamér, beruházásokért felelős alelnök, válasza, mely szerint egy 2007-ben elkezdett, a kormány által finanszírozott útfelújításról van szó. Barti szerint a projektben egynyelvű, román feliratozású táblák szerepeltek. Ennek megfelelően került kivitelezésre a beruházás. A megyei tanács alelnöke biztosította az MPP képviselőjét, hogy Hargita Megye Tanácsa egy másik programmal megoldja a kétnyelvű táblák kérdését az érintett szakaszon. Ugyanakkor sajnálatosnak tartjuk, hogy további költségelvonásra lesz szükség, hiszen a táblák elkészítését és kivitelezését is tartalmazta az 57 millió lejes beruházás.

Hova tűnt a megyeházáról a megyezászló? – hangzott a másik kérdés, de erre már érdemi válasz nem érkezett. Borboly Csaba tanácselnök a következő, Zetelakán esedékes tanácsülésre ígért választ.

Csíkszereda, 2015. december 7.
MPP Sajtóiroda