2015. december 15., kedd

Megszavazták a szupernyugdíjat a honatyák... maguknak

A parlament kedden újból megszavazta a törvényhozók nyugdíjának kiegészítéséről szóló törvényt, amelyet nyáron Klaus Johannis államelnök visszaküldött a törvényhozói testületnek.


Parlament, parlamenti plusznyugdíj, Románia, speciális nyugdíj, törvényhozók nyugdíja,
Mert megérdemlik? Nem! Mert megtehetik. Fotó: Mihai Dăscălescu/Mediafax
Az államfő a megfontolást kérő levelében „túlzónak és önkényesnek” minősítette az extra nyugdíjat, továbbá azt is kifogásolta, hogy a korrupcióért elítélt volt honatyáktól sem tagadták volna meg a juttatást.

A parlament részben meghallgatta az elnöki kifogást, így az elítélt honatyák nem kaphatnak speciális nyugdíj-kiegészítést. A jogosult volt törvényhozók a nyugdíjkorhatár betöltése után igényelhetik a pótlékot, ha legalább egy teljes képviselői vagy szenátori mandátumot kitöltöttek.

A törvény korábbi változata szerint azok a képviselők vagy szenátorok is kaphattak volna nyugdíj-kiegészítést, akik minimum hat hónapig voltak választottak. A román elnök ezt az időtartamot túl rövidnek tartotta, ezért növelték egy teljes mandátumra a pótlékra feljogosító egyik meghatározó feltételt.

A kiegészítés értéke:

  • egy mandátum esetén 1550 lej,
  • két mandátum után 3100 lej,
  • három után 4600 lej jár a rendes öregségi járandóság mellett egy nyugdíjas honatyának.

A statisztikai hivatal adatai szerint októberben mintegy 2600 lej volt Romániában a bruttó átlagbér, az átlagnyugdíj értéke 892 lej volt a második negyedévben.

A parlament 2010-ben, a gazdasági válság miatt törölte el a katonák, rendőrök, titkos ügynökök, pilóták és törvényhozók speciális nyugdíjait, a 2012 májusa és 2015 novembere között hatalmon levő Victor Ponta vezette kormány visszaállította ezek nagy részét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI