2015. december 21., hétfő

Médiafogyasztás Erdélyben

Egy a médiafogyasztási szokásokról készített friss felmérés szerint elsősorban a magyarországi tévéket nézik az erdélyi magyarok.


médiafogyasztás, erdélyi magyarok, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, televízió, írott sajtó, online,
Forrás: StockSnap
A romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet ez év szeptemberében és októberében készített felmérését.

Az erdélyi magyarságra reprezentatív mintán végzett felmérést egy hasonló, 2007-ben készített felmérés adataival is összevetették — míg 2007-ben az erdélyi magyarok preferenciáját a Duna Televízió vezette, jelenleg az RTL Klub az erdélyi magyarok legnézettebb programja. A jelenlegi nézettségi sorrend:
  1. RTL Klub
  2. Duna TV
  3. TV2
Erőteljesen visszaesett a román közszolgálati televízió magyar adásainak a nézettsége.

A tájékozódás legfontosabb forrásának az erdélyi magyarok is a román nyelven sugárzó Pro TV-t jelölték meg.


Autóban rádiózunk


A rádiózási szokások az autózási szokásokhoz igazodtak. Az erdélyi magyarok többsége autózás közben hallgat rádiót azokban az idősávokban, amikor munkába megy vagy munkából hazafelé tart.


A felmérés azt jelzi, hogy előretörtek az erdélyi magyar kereskedelmi rádiók de közszolgálati magyar adásai is jól őrizték a pozíciójukat.

Nyomtatott média


Az elmúlt hét évben keveset csökkent az erdélyi magyar lapok olvasottsága, az írott sajtó piaca azonban rendkívül töredezett, a kínálatot jobbára a kis területen terjesztett helyi lapok jelentik.


A mérés szerint a Háromszéknek, a Székely Hírmondónak és a szatmári Friss Újságnak van a legnépesebb olvasótábora.

Online  média


A hírportálok közül a Székelyhon a legolvasottabb, ezt a Maszol és a Transindex követi.


A kutatás szerint az erdélyi magyarok többnyire magyar nyelvű médiát fogyasztanak, elsősorban azonban a rádiózás terén érzékelhető a román csatornák hallgatottságának az előretörése.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI