2015. december 11., péntek

Loboghat a székely zászló Csíkszeredában

A székely lobogót fogadta el a megyei önkormányzat képviselő-testülete Hargita megye hivatalos zászlajaként pénteken, a Zetelakán tartott ülésén - közölte a Székelyhon.


székely zászló, Csíkszereda, Hargita megye, Székelyföld,
Ismét loboghat a székely zászló a megyeháza homlokzatán, de vajon jó megoldás született? Forrás: Székelyhon
A tanácsban többséggel rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Néppárt frakciói támogatták a döntést, a Magyar Polgári Párt képviselői tartózkodtak a voksoláson.

A székelyföldi megye döntéshozó testületében kisebbségben lévő román tanácsosok azt kérték, hogy a — világoskék alapon arany sávot és a székely nap-hold jelképeket tartalmazó — lobogóra egy piros színű tölgyfalevél is kerüljön fel a románság jelképeként, javaslatukat azonban leszavazták.

A székely zászlót még pénteken ismét kitűzték Csíkszeredában a megyeházára. A jelkép korábban is ott lobogott az épület homlokzatán, de két hete eltűnt, anélkül, hogy erre az önkormányzat vezetői magyarázattal szolgáltak volna - emlékeztetett a portál.

Incze Csongor, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es alelnöke a Székelyhonnak elmondta: nem tartja kizártnak, hogy a prefektus megtámadja a zászlóval kapcsolatos megyei határozatot — a kormánybiztos álláspontjáról ITT olvashat —, azonban mindaddig a székely lobogó ott marad a megyeházán.

A zetelaki ülésen a képviselők ötféle elképzelés közül találták a székely lobogót a legmegfelelőbbnek arra, hogy Hargita megye hivatalos zászlója legyen.

Az MPP-frakció tartózkodását Thamó Csaba képviselő a portálnak azzal indokolta: nem értenek egyet azzal, hogy a székely zászlót bármely település is kisajátítsa. A helyi zászlók használatáról májusban elfogadott törvény szerint ugyanis két vagy több közigazgatási egységnek nem lehet azonos zászlaja. Thamó szerint a törvényhozók ezzel azt akarták meggátolni, hogy Székelyföldön mindenhol a székely lobogót fogadják el hivatalos zászlónak.

A Hargita megyei közgyűlés nem először hozott ilyen döntést: a testület már 2009-ben határozatba foglalta, hogy a székely zászló a megye jelképe, a Maros megyei táblabíróság azonban ezt a döntést 2012 szeptemberében jogerősen megsemmisítette.
A világoskék tónusú, hosszanti arany sávot, valamint a holdat és a csillagot ábrázoló székely zászlót 2004-ben a Székely Nemzeti Tanács fogadta el saját szimbólumaként. A lobogó oly sikeresnek bizonyult, hogy az SZNT 2009-ben tartott székelyföldi önkormányzati nagygyűlésén egész Székelyföld szimbólumává nyilvánították. 
A román hatóságok az utóbbi években perek tucatjait indítva igyekeztek megakadályozni, hogy a közösségi jelképet a székelyföldi intézményekre is kitűzzék.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Székelyhon via MTI