2015. december 9., szerda

Különleges ajándékkal lepte meg a romániai devizásokat az OTP

Részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel az OTP Bank Románia több mint tízezer frankhitelesének.


árfolyam, devizahitel, gazdaság, OTP Bank, Románia, svájci frank, OTP konverziós program
Forrás: Facebook/OTP
Az OTP romániai leánybankjának felajánlása abban az esetben érvényes, ha a „devizások” a napi árfolyamon lejre, vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.

A most indult, három hónapig igénybe vehető, személyre szabott konverziós program keretében a tízezer ötszáz frankhiteles 80 százaléka a hiteltőke legalább 17,5, legfeljebb 25 százalékos csökkentésében részesülhet, ami a mostani lej- vagy euró-kamatok szintjére csökkenő kamat mellett a tavaly decemberinél — a svájci frank árfolyamugrása előttinél — mintegy 20 százalékkal kisebb törlesztő részletet eredményez.

A fennmaradó húsz százalék olyan ügyfeleket jelent, akik már korábban is részesültek diszkontban, vagy pert nyertek a bank ellen. Számukra is nyitott a konverziós program, de nekik csak 5-10 százalékos tartozás-elengedést ajánlanak.

Akik most lejre váltják frank alapú jelzáloghitelüket, azok a jelenleg 1,03 százalékos Robor kamatláb +3,5 százalék, akik pedig euróra, azok az Euribor +4 százalék kamattal törleszthetik a diszkont után fennmaradt tartozásukat.

A programban azok vehetnek részt, akiknek nincsen 90 napot meghaladó fizetési késedelmük, vagy akik most kiegyenlítik korábbi tartozásaikat oly módon, hogy az elmaradás ne haladja meg a 90 napot.

Kedvezmény vagy per?


Romániában az utóbbi időben megszaporodtak az ingatlanhitelesek által indított perek, amelyek az OTP esetében a romániai portfólió 20 százalékát is elérik.

A bank által felajánlott diszkont kielégíti a peres igényeket, így a konverziós programban való részvételnek az is feltétele, hogy az ügyfél lemondjon a pereskedésről.

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója szerint a bank frankhitelesei — a kihirdetésre váró új törvény alapján — nem fogják a fizetés helyetti teljesítést választani — vagyis adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant —: úgy alakították ki a programot, hogy az ügyfelek túlnyomó többségének ne legyen érdeke lemondani házáról.
Ez nem a szociális ínségben lévő ügyfelek számára készült, hanem azok számára, akik befektetési, vagy spekulációs céllal vásároltak hitelből ingatlant. A romániaiaknak 97 százaléka saját ingatlanában lakik és ragaszkodik is hozzá, számukra jobb megoldás, ha megmaradhatnak az ingatlanukban és tudják fizetni a törlesztőrészleteket is - vélte a vezérigazgató.
Az OTP Bank Románia frank alapú hitelportfóliója jelenleg 477 millió svájci frankot tesz ki. A konverziós programra 30 milliárd forintot tartalékolt az OTP a harmadik negyedévben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI