2015. december 21., hétfő

Ki nem állhatom Orbánt, és fáj elismerni, de...

A The New York Times napilap terjedelmes cikkben igyekszik felvázolni, milyen okok vezettek oda, hogy Orbán Viktornak a migrációs válsággal kapcsolatos álláspontját egyre többen fogadják el Európában.


határzár, Konrád György, Magyarország, migráció, New York Times, Orbán Viktor, sajtószemle,
Orbán Viktor. Fotó: Stephanie Lecocq/EPA/MTI
A mértékadó amerikai lap hétfői számában megjelent írás szerzője, Andrew Higgins bevezetőjében a magyar miniszterelnök egyik deklarált ellenségét, Konrád Györgyöt idézi.

A kormánykritikus író a magyar liberális értelmiségi elit többségéhez hasonlóan ki nem állhatja az ország „harsányan illiberális” miniszterelnökét, mindazonáltal úgy gondolja, Orbánnak volt igaza, és Angela Merkel német kancellár tévedett abban, hogyan kell kezelni a háború és a szegénység elől menedéket kereső migránsok kaotikus áradatát, amely vélhetően a második világháború óta legsúlyosabb válságot okozta Európában.

„Fájdalom, de el kell ismerni, hogy ebben a kérdésben Orbánnak igaza volt” - idézi az amerikai lap Konrádot, aki szerint az áradat megfékezését szolgáló közös európai fellépés hiányában Magyarország bölcsen járt el, amikor lezárta határait és riadót fújt a többségében muszlim migránsok több százezres tömegének kénytelen-kelletlen Európába engedése miatt.
Konrád György nem először védi meg az orbáni politikát: szeptember elején a baloldali olasz La Repubblica-nak adott interjújában védte meg Orbán Viktort.
Csendben és gyakran hasonló kételyekkel, de egyre többen tűnődnek el azon Magyarországon és másutt is, miért van az, hogy harsány és gyakran bigott üzenetei ellenére Orbánnak világosabb képe volt a migrációs válság léptékéről és potenciális veszélyeiről, mint a brüsszeli technokratáknak, valamint a berlini és más európai vezetőknek.

A cikkíró rámutat, hogy Orbán receptjét — mely szerint biztosítani kell Görögország tagolt partvonalát és le kell zárni Európa külső határait — lassanként elfogadta a többi európai uniós vezető is, akik csütörtökön, az idei év utolsó csúcstalálkozóján a kontinens határai feletti „ellenőrzés visszaszerzése” mellett foglaltak állást.

Higgins megjegyzi, Orbán a csúcs befejeztével széles mosollyal az arcán jegyezte meg, hogy:

„Teljes egyetértés alakult ki arról, amit Magyarország a kezdetektől képviselt.”

Bár az Orbán álláspontjához társuló gyűlöletkeltés nagyrészt taszítja őket, az európai vezetők mégis visszhangozni kezdték őt több kérdésben.
Ez az elmozdulás jól mutatja milyen messzire vezetett a migránsokról folytatott vita, különösen azóta, hogy kiderült, hogy a november 13-i párizsi vérengzés elkövetői közül néhányan a menekültek hullámával jutottak be Európába - írja a szerző.
Felidézi, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy nemrég adott interjúban veszélyesnek minősítette Merkel kancellárnak a migránsokkal iránti befogadó álláspontját, és Orbánnak azt a régóta hangoztatott nézetét támogatta, amely szerint a menedékkérők többsége valójában munkát kereső gazdasági migráns.

„Az európai fősodor most már ahhoz közelít, amit Orbán képvisel.” (Krekó Péter, a Political Capital intézet vezetője)

Brüsszeli tisztségviselők, az EU főhadiszállásán négyszemközt elismerik, hogy Orbánnak sok tekintetben igaza volt, ugyanakkor azt mondják, hogy ő és hívei aláásták a saját ügyüket azokkal a harcias szónoklatokkal, amelyek a menedékkérők áradatát hol muszlim hódításként, hol az európai szocialisták szavazóimportjaként, hol pedig Soros György magyar származású zsidó pénzembernek az európai államok aláásását célzó összeesküvéseként tüntetik fel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI