2015. december 5., szombat

Kétezren az igazságért Kézdivásárhelyen

Negyedik este tiltakoztak szombaton Kézdivásárhelyen igazságot követelve a merényletkísérlet gyanújával letartóztatott Beke Istvánnak.


DIICOT, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Kézdivásárhely, magyarság, SRI, székely terrorista, Székelyföld, szimpátiatüntetés, Izsák Balázs
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is részt vett a szombati tüntetésen.
Fotó: Bedő Zoltán
Egyes hírforrások szerint mintegy ezren, mások szerint viszont majdnem kétezren gyűltek össze a 18 ezer lakosú város főterén, majd indultak el menetoszlopban a város utcáin a letartóztatott fiatalemberrel való szolidaritásukat kifejező jelszavakat skandálva.

A tömeggel tartott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is, aki szolidaritását kifejezni jött Kézdivásárhelyre.

Romániában csak az állam hajtott végre terrorcselekményeket” - jelentette ki Izsák Balázs, hozzátéve, hogy:
  • a máig nem tisztázott 1989-es vérengzéseket,
  • majd a Zsíl-völgyi bányászok többszöri bukaresti dúlását,
  • és az 1990-es marosvásárhelyi fekete márciust is mind az állami hatóságok szervezték és vezényelték.


„Megszólalt” a polgármester


Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere szombat délután a közösségi hálón közölt bejegyzésében jogosnak nevezte az emberek tiltakozását.


Kijelentette: maga is felháborítónak tartja, hogy a bukaresti média úgy manipulál, hogy közben az egész közösséget megbélyegzi.
Egy jogállamban az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így Beke Istvánt is - fogalmazott a polgármester.

Előbújtak az elhatárolódás mögül?  


Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor, a Kovászna Megye tanácsának elnöke szintén a Facebookon fejtette ki véleményét az üggyel kapcsolatban.


Egy mindkettejük által aláírt bejegyzésben azt jelezték, hogy egyre több a megválaszolatlan kérdés a kézdivásárhelyi terrorvád és a román zászló állítólagos sepsiszentgyörgyi székely zászlóra való cserélése körül.
Az emberek azt várják el a hatóságoktól, hogy konkrét bizonyítékokkal álljanak elő: mutassanak képet arról, hogy az ismeretlen katona emlékműve mellől valóban levették a román lobogót, és felhúzták helyébe a székely zászlót, illetve konkrét bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Kézdivásárhelyen valaki valóban terrorcselekményt készített elő. 
Amennyiben ezt nem teszik meg, tovább erősödik a bizalmatlanság az erdélyi magyarok és a román állam között, valamint tovább romlik a román-magyar viszony is, ami sem a román, sem a magyar közösségnek, sem a román államnak nem lehet érdeke - fogalmaztak.
► A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg.  A DIICOT szerint Beke házi készítésű bombát akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A Bekénél tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat találtak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI