2015. december 7., hétfő

Izsák Balázs: A Securitate elővette régi módszereit

A Székely Nemzeti Tanács elnöke alkotmányellenesnek tartja azt a módot, ahogy a román terrorelhárítási szervek eljártak a merényletkísérlettel gyanúsított Beke István ügyében.


Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Izsák Balázs, Kézdivásárhely, magyarság, SRI, Székely Nemzeti Tanács, székely terrorista, Székelyföld, Securitate,
Beke István bilincsben. Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Izsák Balázs szerint a nagy leleplezést bejelentő ügyészségi közlemény „a Ceaușescu-diktatúra legsötétebb korszakának koncepciós pereit, azok nyelvét és szellemét eleveníti fel”.

Izsák Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy Beke Istvánt már az őrizetbe vételkor vádlottként emlegeti az ügyészség, holott az eljárásnak ebben a szakaszában a jogi normák szerint csak gyanúsítottnak lenne szabad tekinteni.

A Securitate ma is él


Az SZNT elnöke idézi az ügyészségi sajtóközleménynek azt a részét, melyben a hatóság többek között arról értekezik, hogy: a HVIM célja megakadályozni/hátráltatni a román hatóságokat az államhatalom gyakorlásában az „úgynevezett” Székelyföld területén, ez pedig Nagy-Magyarország helyreállítási folyamatának egyik szakasza.

Izsák Balázs szerint mindez „nem több egy politikai uszító szövegnél, amelynek egyetlen következménye és feltehetőleg célja is a magyarellenes hangulatkeltés”.

Új korszak, régi módszerek


Az SZNT elnöke arra emlékeztetett, hogy a Securitate körei mindig kísérletet tettek a magyar-román viszony megrontására, amikor Bukarestben egy hatalomváltás a demokrácia elmélyítésére és a jogállam megszilárdítására nyitott távlatot, esélyt adva ezzel a magyar-román közeledésnek is.
Az etnikumközti feszültségkeltés Dacian Cioloș kormányát és az államelnököt kívánja nehéz helyzetbe hozni, azt sugallva, hogy a magyar veszély felerősödik, ha nem a Securitate köreihez közel álló erők vezetik az országot. 
Nincsen magyar terrorizmus, és semmiféle veszély nem fenyegeti Romániát sem Magyarország, sem az erdélyi magyarság részéről. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, akár közhatóság, sajtótermék vagy politikus, az hazudik - jelentette ki Izsák Balázs.
Hozzátette: Dacian Cioloș miniszterelnök ígérete, hogy vissza fogja állítani a bizalmat a közintézményekben, a magyarság számára is bizakodásra ad okot.
Ha a közhatóságok törvényesen, a jogállamiság követelményeinek megfelelően működnek, akkor nem uszíthatják egymás ellen az ország állampolgárait, és nem követhetnek politikai célokat, hiszen ezekkel sértenék a demokrácia alapértékeit, de Románia alkotmányát is - áll az SZNT közleményében.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | SZNT-közlemény