2015. december 20., vasárnap

Hatalmas dugó a magyar-román határon

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnapi közlése szerint több kilométeres kocsisor alakult ki a határátkelőknél Románia irányába, a várakozási idő több óra.


magyar-román határ, ORFK, határrendészet, közlekedés, Románia, Magyarország,

A tájékoztatás szerint az ünnepekre hazatérő vendégmunkások nagy száma és a román hatóság által bevezetett fokozott határforgalmi ellenőrzés okozza a torlódást.

  • A Csengersima-Pete és a Létavértes-Székelyhíd közötti magyar-román határállomáson a kilépő személyforgalomban négy-öt órás várakozásra kényszerülnek az utazók;
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengersimánál négyórás várakozásra kényszerülnek a személygépkocsival Romániába tartók, továbbá két órát kell várakozniuk a teherautóval közlekedőknek;
  • a Hajdú-Bihar megyei Létavértesnél ötórás várakozás alakult ki a személyforgalomban.

A kilépő forgalomban Kiszombornál három, Csengersimánál négy, Nagylaknál és Csanádpalotánál öt órát kell várni az átlépésre. Battonyánál és Vállajnál két óra a várakozási idő. Az érintett határszakaszon kialakult helyzet előreláthatóan több napon át tart - írták a rendőrség honlapján, amelyen rendszeresen közzéteszik az aktuális várakozási időt.

A napi átlag ötszörösére emelkedett a forgalom


A napi átlag ötszörösére emelkedett a forgalom a magyar-román határon: a szokásos 18 ezer helyett szombaton 92 ezer Romániába belépő utast ellenőriztek a Magyarországgal közös határszakaszon - közölte vasárnap a román határrendőrség (IGPF).


Románia nyugati határátkelői és a repülőterek a legzsúfoltabbak.

Az IGPF szerint az átkelők teljes kapacitással üzemelnek, 3300 határrendőr áll szolgálatban és a román hatóságok „mindent megtesznek” a várakozási idő csökkentése érdekében. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a kisebb határátkelőket igénybe véve járuljanak hozzá az átmenő forgalom egyenletesebb elosztásához a teljes magyar-román határszakaszon.

Szombaton több mint 200 ezer határátlépést regisztráltak Romániában, amiből 136 ezer volt a belépés. Egy „normális” napon 110 ezren lépik át a román határt, amiből 55 ezer a belépő.

Az IGPF közleménye emlékeztet, hogy november óta mind a kilépő, mind a belépő oldalon minden uniós vagy nem uniós úti okmánnyal közlekedő utast ellenőriznek a román határrendőrök, hogy kiszűrjék azokat, akik konfliktusövezetekből érkeznek és „valós veszélyt jelenthetnek a hazai vagy nemzetközi biztonságra”.

A Mediafax hírügynökség szerint a két ország közötti egyetlen autópályás határátkelőn, Nagylaknál szombat éjszaka 15 kilométeres sor alakul ki.

Az egyik román vendégmunkás arról számolt be a hírügynökségnek, hogy hat órájába került, amíg Németországból eljutott a román határra, ahol újabb hat órát kellett várakoznia, amíg beléphetett az országba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/police.hu/IGPH/Mediafax