2015. december 29., kedd

Ezért vitték el a nyomozók Szőcs Zoltánt

Az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtással gyanúsítja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét DIICOT.


DIICOT, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Kézdivásárhely, székely terroristabotrány, Beke István, Beke István Attila, Szőcs Zoltán

Az ügyészség honlapján megjelent közlemény szerint Szőcs biztatta a HVIM kézdivásárhelyi vármegyéseket arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson.

A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a „megcsináljuk” kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Az ügyészség Szőcs Zoltánt a „Székelyföld nem Románia!” szlogen népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait „véráldozat nélkül nem lehet” elérni.

A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs „feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanó szerkezetek elhelyezését”.

Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak mondandó változatot.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi „a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista” céljait képviselte, és „Nagy-Magyarország visszaállítására” készült, „e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával” is számolt.

Kedden a DIICOT ügyészei négy Szőcs Zoltán érdekeltségébe tartozó helyszínen tartottak házkutatást. A gyanúsítottat Bukarestbe szállították kihallgatásra.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI