2015. december 30., szerda

Evenimentul Zilei: Barátja leplezte le Beke Istvánt

A legnagyobb példányszámú román napilap „érdekes” információk birtokába jutott azzal a nyomozással kapcsolatosan, melyet a román hatóságok Beke István, feltételezett székely terrorista ellen indítottak.


székely terrorista, székely terroristabotrány, Kézdivásárhely, DIICOT, Beke István, Beke Istvan, Szőcs Zoltán, Szocs Zoltan, Hodor István, Istvan Hodor
Beke István. Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Az EVZ ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írta, Beke megpróbálta „átverni” az ügyészeket, de az egyik barátja, aki szintén részt vett azon a találkozón, melyen kitervelték a kézdivásárhelyi robbantást, leleplezte őt.

A Beke letartóztatásáról döntő bírák megállapították, hogy a HVIM Kézdivásárhelyi elnöke megpróbálta megtéveszteni az igazságügyi hatóságokat: őrizetbe vétele után, az első meghallgatások során azt állította, hogy a 2015. október 10-i találkozón csak két személy vett részt. A titkosszolgálatok által készített felvételek azonban azt bizonyították, hogy az ominózus találkozón többen vettek részt, Bekét pedig éppen az egyik barátja buktatta le.

Az EVZ forrása szerint, Hodor István — nem tudva, hogy barátja őt nem nevezte meg a résztvevők között — azt írta az ügyészeknek adott nyilatkozatában, hogy részt vett a kérdéses találkozón. A hatóságok Hodornál is házkutatást tartottak.

Sőt, miközben Beke megpróbálta „tévútra terelni” a hatóságokat, Hodor elfecsegte az újságíróknak, hogy valóban megtörtént a beszélgetés, sőt az is igaz, hogy „pizza” kódnevet használtak arra a szerkezetre, melyet Beke a katonai parádé alatt akart felrobbantani, de csak vicc volt az egész, a szervezet tagjai tudták, hogy lehallgatják őket, és csak „heccelni” akarták a hatóságokat.

Az EVZ által idézett források szerint, a titkosszolgálatoknak 2015. október 10-én sikerült lehallgató technikát elhelyezniük a HVIM-tagok találkozójának helyszínén. A feltételezések szerint ezen a találkozón ötölték ki a 2015. december 1-jére előkészített merényletet.

A beszélgetéseket lehallgató és az átiratokat utólag elemző hatóságok azt állítják, hogy Beke a résztvevőknek elmagyarázta, hogy egy gyújtózsinóros és távirányításos detonációs szerkezetet fog használni, mely egyszerre több erős petárdát fog felrobbantani. Az igazságügyi hatóságok a házkutatások során Beke házában állítólag pontosan azt a szerkezetet találták meg, melyről a vármegyések a találkozójukon beszéltek.

A nyomozók azt is tudni vélik, hogy Beke a szükséges pirotechnikai eszközöket — mintegy 400 FP3 típusú petárdát, ilyeneket használnak a focihuligánok is a labdarúgó-mérkőzések alatt — egy Temes megyei cégtől vásárolta. Állítólag a vásárlást bizonyító dokumentumokat a Temes Megyei Rendőr-felügyelőség egyik ellenőrzése nyomán megtalálták és bemutatták a bíróságnak.

A Beke-dossziéhoz hozzáférő igazságszolgáltatási források további információkkal is szolgáltak az EVZ-nek.


A bírósági aktában szereplő dokumentumok szerint, Beke nem tartott igényt tolmácsra, mondván, nagyon jól tud románul és tisztában van a jogi eljárásokkal is. Mindez ellentmond annak, amit Beke felesége rögtön az őrizetbe vétel után nyilatkozott, éspedig: férje nem tud románul, a hatóságok túlkapást követtek el, azzal hogy megtagadták a tolmács biztosítását.

Az EVZ forrásai arról is értesültek, hogy a magyarországi titkosszolgálatok tudtak a HVIM-es szélsőségesek azon szándékáról, hogy robbantást hajtanak végre Kézdivásárhelyen és a terrorista tett megelőzése érdekében együttműködtek a romániai illetékes intézményekkel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Evenimentul Zilei via EuroCom - Romániai Sajtófigyelő