2015. december 2., szerda

Előzetesben a székely „terrorista”

A bukaresti táblabíróság kedden, kevéssel éjfél előtt harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét.


DIICOT, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Kézdivásárhely, Románia, SRI, Székelyföld, Beke István Attila
Fotó: Grigore Popescu/Agerpres
Beke István Attilát az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsítja. A kényszerintézkedésről hozott döntés ellen 48 órán belül lehet fellebbezni.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) kedden, a román nemzeti ünnepen közölte, hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott rendezvényen. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.

Műanyaggolyóarzenál 


A Kézdivásárhelyen megjelenő Székely Hírmondó című napilap szerdai számában arról írt, hogy a 40 éves vállalkozó lakásán és biztonságtechnikai felszereléseket forgalmazó cégénél is házkutatást tartottak az ügyészek, fegyvereket és pirotechnikai eszközöket kerestek.


A vállalkozó felesége a lapnak elmondta, hogy a család és a cég számítógépeit, magyar zászlót, vármegyés pólót, airsoftos fegyverhez használt éjszakai látókészüléket, airsoftos szirénát, lejárt szilveszteri petárdát, születésnapi tortához használt tűzijátékot foglaltak le és vittek el.

A lap szerint a rajtaütésnek köze lehet ahhoz, hogy Beke István tagja a Neoforum Siculorum Tactical Unit nevű bejegyzett sportegyesületnek, amely a paintballhoz hasonló airsoft hobbisportot űzi. Az airsoft egy műanyaglövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport.

A NATU-nak rövidített sportegyesület saját pályát hozott létre a Kézdivásárhellyel szomszédos Esztelneken, ahol csapatokban játsszák a stratégiai-taktikai játékot, és tagjai nemzetközi versenyekre is járnak. Az ügyészek a csapat több tagját is kihallgatták, de ellenük nem rendeltek el kényszerintézkedéseket.

A Székely Hírmondó szerint a titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetéseken a gyanúsított és a sportegyesület tagjai arról beszélgettek, hogy a meglévő eszközparkot egy airsoftgránáttal bővítenék, amely a játékban használt műanyag golyókat szórja szét. A házkutatások során azonban ilyen játékgránátot sem találtak.

A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDIK:
Román lapok: Picit sántít a történet
► Az állítólagos merénylet feltételezett forgatókönyve

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI