2015. december 22., kedd

Durván kifakadt Hosszú Katinka

A többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával.


MÚSZ, úszás, sport, Hosszú Katinka, sport infrastruktúra-fejlesztés, Magyarország,
Hosszú Katinka — Legnehezebb „ellenfelével” nem az úszómedencében kell megküzdenie. Forrás: YouTube
A Vasas versenyzője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből az azóta eltelt négy hónapban semmi nem valósult meg.

A tavaly a nemzetközi szövetség által az év női úszójának választott sportoló újságírói kérdésre kifejtette:

  • olyan masszőrt szeretne, aki vele utazna valamennyi versenyre;
  • privát helyiséget,
  • erősítő gépeket
  • és egy videoelemző programot kért.

Hosszú Katinka kiemelte, ezek nemcsak az ő felkészülését szolgálnák, hanem a többi úszóét is. Mint elmondta, jelenleg a vízből kiszállva a parton öltözik át, és nyilvános konditerembe kell járnia.


A 26 éves sportoló arról beszélt, hogy férjével, Shane Tusuppal, aki egyben az edzője, az elsődleges szabályuk, hogy soha nem elégszenek meg a jelenlegi helyzetükkel, ezért mindig felteszik maguknak a kérdéseket, hogy mit nem csinálnak elég jól, mi az, amit jól csinálnak, de lehetne jobban is, vagy miben tudnának fejlődni.
A kazanyi vb után is feltettük magunknak ezeket a kérdéseket. Tudjuk, hogy meg kell próbálnunk még tovább fejlődni. Ehhez a technika és az edzések tökéletesítésén kívül találtunk több más tényezőt is, ami segíthetne. A változások, amiket idén szerettem volna a programomhoz adni, nemcsak engem segítenének, hanem hosszú távú pozitív hatásai lennének a jelenlegi és a jövő úszó generációi számára is. Ezen kívül a változtatások nagyban segítenék, hogy a testemet fizikailag olyan állapotban tudjam tartani, hogy még a 2020-as tokiói olimpián is versenyezni tudjak - mondta Hosszú.

Három éve, zárt ajtók mögött, házon belül harcol a MÚSZ-szal.


A versenyző elárulta, akkor „telt be a pohár” nála, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, miközben eddig azt hangoztatták, hogy „azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről”.

A normál medencében ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok Hosszú Katinkát saját bevallása szerint a történtek ráébresztették, mit érezhet a többi úszó, aki olyan helyzetben sincs, mint ő.

„Ha nekem kell harcolnom ezekért a dolgokért az én eredményeimmel, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval?” - tette fel a kérdést.
Ez nem a pénzről szól. Megengedhetném, hogy kifizessem magamnak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem okozna problémát, hogy továbbra is fejlődésembe fektessem a versenyeken megnyert pénzdíjakat, de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van az úszószövetség? - mondta Hosszú.
Hozzátette: a szövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, ugyanakkor nem biztosítja a világszínvonalú hátteret. Úgy véli, „a vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, mi lenne szükséges az előrelépéshez”.

Hosszú Katinka elmondta: tisztában van azzal, hogy esetleges támadásoknak teszi ki magát, de vállalja, mert úgy érzi, eljött az ideje, hogy kiálljon magáért és a többi úszóért, mivel saját szemében a karrierje csak úgy lehet teljes, ha sikerül a magyar úszósportban pozitív változást elérnie.

„Ne vegyétek támadásnak a MÚSZ ellen. A cél, hogy meginduljanak a pozitív változások” - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Hosszú Katinka.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) részéről Siklós Erik marketing- és kommunikációs igazgató annyit mondott, hogy a MOB meg fogja vizsgálni a kialakult helyzetet, és a MÚSZ-szal közösen megpróbál majd megoldást találni; erre ígéretet is tett Hosszú Katinkának.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI