2015. december 28., hétfő

Die Welt: Orbanizáció fenyegeti Európát

A Die Welt című konzervatív német lap évértékelő elemzésben foglalkozott Magyarországgal hétfői számában.


Die Welt, Orbán Viktor, Angela Merkel, migráció, Európai Unió, határkerítés, illegális bevándorlás, orbanizáció,
Orbán Viktor. Fotó: Stephanie Lecocq/EPA/MTI
Az Alapjaiban remeg Európa című írásában a szerző, Dirk Schümer kiemelte, hogy az elmúlt évet meghatározta az euróválság, a nacionalizmus megerősödése és a menekültáradat, valamint „a lopakodó orbanizáció érzése”.

Kifejtette, hogy a három, eredetileg egymástól független „válságterület” egyre inkább aláássa az európai együttműködést, és felhajtóerőt biztosít az „Európa-ellenes” erőknek.
Nemrégiben még elképzelhetetlen volt, hogy a francia választók harmada a Nemzeti Frontra szavazzon, a választók körében messze legnépszerűbb politikus a kontinensen pedig ne Angela Merkel kancellár, hanem Orbán Viktor legyen - írta a szerző.
Dirk Schümer megállapította: a magyar kormányfő az „európai joggal összhangban” cselekedett, amikor egy „magas és erősen védett kerítéssel lezárta a határokat a menekültek előtt”.

Hozzátette: a „fenyegető humanitárius katasztrófát” az osztrák és a német kancellár állította meg a határok megnyitásával, de a menekültválság nyomán kiderült, hogy az EU-s jogrend extrém helyzetben annyit sem ér, mint a papír, amire kinyomtatták.
► KAPCSOLÓDÓ:
► 
Der Standard: 2015 Orbán éve volt
A Die Welt szerzője egyebek között hozzátette: a „máshol gyűlölt Orbánt Magyarországon csak még népszerűbbé tette a muzulmánok áradata elleni harcias retorikája”, és példáját követték a „jobboldali populisták”, de „szocialista szellemiségű néptribunok is”, mint Robert Fico és Milos Zeman.

Hangsúlyozta: olyan perspektíva nélkül, amely felmutatja, „milyen előnyöket kínál Európa az erős nemzetállamokkal szemben, nem lesz megállítható a kontinens fenyegető orbanizációja”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI