2015. december 11., péntek

Csak román-magyar összefogással jöhet létre az erdélyi autonómia

erdélyi autonomisták, Erdély, Románia, EMNP, EMNT, ActiveWatch, autonómia, föderalizmus, régiósítás,
Az erdélyi autonómiamozgalom román és magyar képviselőinek az összefogását szorgalmazták az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett brassói román-magyar kerekasztal-beszélgetés résztvevői.


Bakk Miklós politológus arra hívta fel a figyelmet a beszélgetésen, hogy a romániai társadalom széles rétegei érzik úgy, rés keletkezett a romániai politikai struktúrában, ahová új üzeneteket megfogalmazó szereplők törhetnek be. Hozzátette: az erdélyi autonómiát zászlajukra tűző mozgalmak strukturálódása folyamatban van.


Mikor rúghatunk labdába?


Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke viszont úgy látta, a 2016 végén tartandó romániai parlamenti választásokig nincs már elég idő ahhoz, hogy az autonómiát, vagy föderalizmust képviselő pártok megalakuljanak és megerősödjenek, így ezek várhatóan csak a 2020-as választások után „rúghatnak igazán labdába”.

Kit/mit kell célozni?


Adrian Szelmenczi újságíró, az ActiveWatch bukaresti emberjogi szervezet aktivistája arra figyelmeztetett, hogy az erdélyi autonómia híveinek gondolniuk kell Románia szegényebb régióira is, amelyek saját bevételeikből képtelenek lennének fenntartani önmagukat.
Nem szabad a föderalizmussal csak Erdélyt megcélozni. Üzenetet kell megfogalmazni a többi régió felé is - jelentette ki az aktivista.

Felnőttségi bizonyítvány


Hans Hedrich civil aktivista, a Neuer Weg Egyesület alelnöke úgy vélte: a föderalizmus lenne a román társadalom felnőttségi bizonyítványa. Arra is figyelmeztetett azonban, hogy ha Románia úgy tekint a föderalizmusra, mint a széthullás első lépésére, ez a jóslat beteljesítheti önmagát.

Etnikai alap


Szilágyi Ferenc, a Partiumi Autonómiatanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy nem lehet olyan régiókat kialakítani, amelyeket a bennük élők nem éreznek magukénak. Szerinte Románia általában azt az elvet hangoztatja a székelyföldi autonómiatörekvésekkel szemben, hogy etnikai alapon nem lehet régiót létrehozni.
Ha egy régió minden egyéb kritériumnak megfelel, akkor etnikai alapon megtiltani sem lehet ennek a létrejöttét - jelentette ki a PAT elnöke.

Szövetségesünk az alkotmány


Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke amellett érvelt, hogy a jelenlegi román alkotmány is lehetővé teszi az autonóm régiók létrejöttét. Kijelentette, Olaszország is egységes államnak határozza meg magát, pedig autonóm területei is vannak.

Cioloșt kell célozni


A tanácskozás résztvevői egyetértettek Bakk Miklós politológus javaslatával, hogy irányítsák rá a társadalom jelzéseire érzékenynek mutatkozó Cioloș-kormánynak a figyelmét az autonómiamozgalmakra.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI