2015. december 2., szerda

Bogdan Diaconu betiltatná az RMDSZ-t

Az RMDSZ betiltásáról terjesztett törvénytervezetet a képviselőház elé Bogdan Diaconu független képviselő szerdán.


magyarság, Románia, RMDSZ, román ultranacionalizmus, Bogdan Diaconu, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom,

Kezdeményezésében a magyarellenes megszólalásairól elhíresült politikus arra az állítólagos merényletkísérletre hivatkozik, amelyet — az ügyészség szerint — a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet kézdivásárhelyi elnöke akart elkövetni.

Diaconu indoklásában kifejtette:

  • az RMDSZ évek óta a román állam egysége, nemzeti és oszthatatlan jellege ellen áskálódik;

  • a szövetség által vezetett önkormányzatok a HVIM fő finanszírozói;

  • az RMDSZ megalakulása óta támadja az alkotmány első cikkelyét és nyíltan etnikai alapon követel területi autonómiát;

  • a magyar érdekképviselet a román államiság és annak területi épsége ellen intéz megengedhetetlen támadást.

Ha a parlament elfogadja a tervezet, az RMDSZ valamennyi választott törvényhozóját és önkormányzati képviselőjét megfosztanák mandátumától és tíz évre kizárnák a közéletből.


Diaconu szerint törvénytervezete nem irányul a magyar kisebbség tagjai ellen, ugyanis az RMDSZ vagyonát „társadalmi beilleszkedésükre” fordítanák: a kormány egy speciális pénzalapot hozna létre, és a pénzből román nyelvtanfolyamokat rendeznének a magyarok számára.

A szenátus márciusban elutasította már Diaconu két magyarellenes törvénytervezetét: az egyik az autonómiapárti megmozdulásokat, a másik pedig az „etnikai zászlók” nyilvános használatát büntette volna.
► Diaconu a Szociáldemokrata Párt színeiben szerzett mandátumot, ám tavaly, amikor az RMDSZ-szel közös kormánykoalícióban lévő pártja önmérsékletre szólította fel, kilépett az SZDP-ből és Egyesült Románia Párt néven új politikai alakulatot alapított.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI