2015. december 11., péntek

Benézték a tűzoltók: nem a lángoló repülőt „oltották” ki

Tüzet jelentett az Air China légitársaság személyszállító repülőgépe a délkelet-kínai Fucsou légikikötőjében, ám a helyszínre riasztott tűzoltók tévedésből egy másik, közelben várakozó gép testét és hajtóművét fújták tele habbal.


Air China, közlekedési baleset, Kína, utasszállító repülőgép,
Nem a segélyt kérő gépnél oltottak a tűzoltók. Forrás: Shanghai Daily
A történtek következtében másfél órán át szünetelt a légi forgalom a fucsoui reptéren.

A Fuzhou Airlines légitársaság közelben várakozó gépének „éber” kapitánya úgy látta, hogy a CA 1822-es pekingi járat Boeing 737-esének jobb oldali hajtóműve lángra kapott. Azonnal értesítette értesítette az Air China-gép kapitányát, aki leállította a hajtóműveket és tűzoltókat hívott a helyszínre.

Két percen belül nyolc, fecskendős-létrás jármű vette körbe a Fuzhou Airlines gépét, a tűzoltók pedig azonnal ontani kezdték rá a habot. Mire a tévedésükre felhívták a figyelmüket, a gépet teljesen beborították habbal. Ezután már nem volt mit tenni, le kellett zárni a repülőteret.

A behabozott gép utasainak el kellett hagyniuk a repülőt, számukra szállodai elhelyezést biztosítottak. További 12 járat a tervezetthez képest több órás késéssel indult. A habba burkolt Boeinget lemosták, majd átesett a gyártó ellenőrzésén, ami nélkülözhetetlen volt ismételt üzembe helyezéséhez.

Vaklárma


Utóbb az is kiderült, hogy az Air China Boeing 737-esének hajtóművében valójában nem keletkezett tűz, csupán szikrákat bocsátott ki, ami normális körülmények között is előfordul, és nem jelent veszélyt az utazás biztonságára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy