2015. december 10., csütörtök

Az RMDSZ elkezdett komolyan aggódni a Beke-ügy miatt

Kelemen Hunor, a szövetség elnöke Klaus Johannis államfővel és Dacian Cioloș miniszterelnökkel folytatott tájékoztató beszélgetést a kézdivásárhelyi terrorvádról, majd levélben tájékoztatta álláspontjáról az Európai Unió országainak bukaresti nagyköveteit.


Kelemen Hunor, RMDSZ, Románia, emberi jogok, székely terroristabotrány, Beke István Attila, Beke István, HVIM, DIICOT, SRI
Kelemen Hunor: Fotó: Tóth Tibor/Magyar Nemzet
A szövetség csütörtöki közleménye szerint Kelemen Hunor a leghatározottabban visszautasította, hogy a román politika és média egyes képviselői a magyarság egészét próbálják terroristaként beállítani.
Komoly aggodalomra ad okot, hogy a kézdivásárhelyi történéseket az eljáró hatóságok nyomán a román média nagy része a kollektív bűnösség elve alapján tálalta. Ennek könnyen belátható eredménye lehet, hogy a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyveli el a román társadalom - idézett a nagyköveteknek küldött levélből az RMDSZ közleménye.
Kelemen közölte, hogy az elmúlt napokban mind Klaus Johannis államfőt, mind pedig Dacian Ciolosș miniszterelnököt tájékoztatta a szövetség álláspontjáról, és mindketten osztották aggályait.

Hozzátette, Románia vezetői megnyugtatták abban a tekintetben, hogy a történtek nem jelentenek irányváltást a romániai magyar kisebbséghez való viszonyban.
Ezért talán nem ok nélkül bízhatunk abban, hogy az elmúlt napok turbulenciái nyomán a román és a magyar közösség viszonya ismét normalizálódik" - hangsúlyozta Kelemen a nyaköveteknek eljuttatott levélében.

Kelemen a médiamanipuláció miatt tartotta fontosnak a tájékoztatást


Kitért azokra a súlyos torzításokra és manipulatív értelmezésekre, amelyek hosszú távon meghatározhatják többség és kisebbség viszonyát.

Nehezményezte ugyanakkor azt is, hogy:
  • az illetékes hatóságok által még nem tisztázott ügyet a közéleti fórumokon azonnal összekapcsolták a párizsi terrorcselekményekkel,
  • a sajtó pedig napokig a romániai magyarokra vonatkozó összeesküvés-elméletekkel volt tele.
A DIICOT eljárása és a kialakuló médiahisztéria nem maradt nyom nélkül a többségében magyarok lakta Kézdivásárhely közösségében sem. Az elmúlt napokban százak tüntettek folyamatosan Beke István szabadon bocsátása mellett és a média méltatlan támadásai ellen" - hívta fel az uniós diplomácia figyelmét az RMDSZ elnöke,
Kelemen Hunor hangsúlyozta: az RMDSZ elutasít mindenfajta, bármilyen irányból érkező szélsőséget, hiszen bebizonyosodott: 26 év alatt nem ezek határozták meg többség és kisebbség együttélését.
A leghatározottabban visszautasítjuk azt, hogy a román politika és média egyes képviselői (...) a magyarság egészét próbálják terroristaként beállítani. Ez a fajta gondolkodásmód nemcsak hibás, hanem káros is. Képes lerombolni mindazt, amit az elmúlt negyedszázad során a román és magyar közösség közösen kialakított, mert aláássa a toleranciát és a társadalmi békét - szögezte le tájékoztató levelében Kelemen Hunor.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/RMDSZ-közlemény