2015. december 7., hétfő

A miniszter olyat mondott, még maga is megbotránkozott

Bratislav Gasic szerb hadügyér vasárnapi sajtótájékoztatóján egy pillanatra „kiesett a szerepéből”.


Bratislav Gasic, emberi jogok, Szerbia, szexista, Aleksandar Vucic
Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock
Történt, hogy egy újságírónő leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a politikust, aki ennek láttán azt találta monani: „Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.”

A miniszter szexista kijelentése Szerbia-szerte kiverte a biztosítékot, olyannyira, hogy Aleksandar Vucic kormányfő hétfőn menesztette az útszéli stílusban nyilatkozó minisztert.

A miniszterelnök az egész kormány nevében bocsánatot kért az újságírónőtől és minden Szerbiában élő nőtől a védelmi miniszter kijelentése miatt, és hozzátette, hogy ilyen senkivel sem lenne szabad, hogy történjen.

Mint mondta: nincs mentség Bratislav Gasic kijelentésére, ezért — annak ellenére, hogy jól végezte munkáját a védelmi tárca élén — nem maradhat tárcavezető ilyen sértések után, amelyekkel egy nőt illetett, és amellyel minden nőt megsértett.
Bratislav Gasic a barátom, annak a pártnak az alelnöke, amelyet vezetek, nagyon odaadó barátom, az egyik legodaadóbb emberem, egy olyan ember, aki jobban végezte a védelmi miniszteri feladatokat, mint én korábban, és tízszer jobban azoknál, akik most bírálják, komoly eredményeket ért el, de Bratislav Gasic nem maradhat védelmi miniszter - fogalmazott Aleksandar Vucic.
Vucic már vasárnap sokkolónak nevezte Gasic kijelentését, a védelmi miniszter pedig később közleményben és telefonon is bocsánatot kért az újságírótól. Azt írta: nem magyarázkodik, mert „gyalázatos kijelentésére nincs magyarázat”.

A Szerbiai Újságíró Szövetség szerint jó, hogy a politikus bocsánatot kért az újságírónőtől, hozzátették ugyanakkor, hogy „a bocsánatkérés meggyőzőbb lett volna, ha a helyszínen történik, még azt megelőzően, hogy a botrány eléri a közvéleményt”.

Hasonló szexista beszólás miatt volt kénytelen távozni posztjáról Ioan Rus, a román közlekedési miniszter is, aki egy júniusi televíziós műsorban sértően nyilatkozott a külföldön dolgozó román férfiak otthon maradt feleségeiről.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI