2015. december 17., csütörtök

A magyar kormány kirúgta a Telekomot

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal - közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel.


Telekom, Magyar Telekom, Ákos, magyar kormány, véleményszabadság, diszkrimináció,
Forrás: Facebook/Telekom HU
FRISSÍTÉS: Kovács Zoltán később pontosított: a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel, a kormány és a Telekom partnerségi megállapodását nem érinti a lépés.

A kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.
A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes - közölte a szóvivő.
Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de

„mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.


Ezért a Telekom döntése után a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket.

Kovács elmondta: van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.
A Telekom azért bontotta fel szponzorációs szerződését az énekessel nem tartják összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével
Előzőleg Kovács Ákos az Echo TV-nek adott interjújában beszélt arról, hogy mit gondol a nők családon belüli, illetve társadalmi szerepéről.


Minden akciót reakció követ - EllenzékA Demokratikus Koalíció hatalommal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz az ellen, aki aláírta a Magyar Telekom Zrt-vel történt szerződésbontásról szóló a kormányhatározatot - közölte az MTI-vel csütörtökön a párt szóvivője.


Gréczy Zsolt vérlázítónak nevezte azt a döntést, hogy valamennyi minisztérium és háttérintézményeik azonnali hatállyal mondjanak fel minden szerződést a céggel.

A politikus úgy fogalmaz: a zenész-énekes Kovács Ákos az elmúlt napokban több, a magyar választók egy részét jelentősen felháborító kijelentést tett.
A Magyar Telekom Zrt. arra hivatkozva, hogy e kijelentések nem egyeztethetők össze a társaság nézeteivel, kultúrájával, sőt azokkal kifejezetten ellentétesek, ezért úgy döntött, hogy megszünteti Kovács Ákos szponzorációját . 
Ez a döntés két magánszereplő, egy magánszemély és egy magánvállalat vitája, ügye. A magyar kormány ebbe a vitába avatkozott be, nyíltan megfenyegette, majd bünteti a társaságot, közhatalmát törvényellenes módon magánvitában használva - jelentette ki Gréczy Zsolt.
A DK továbbá írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz arról, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a magyar adófizetőknek minden telekomos szerződés felmondása .

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József szerint Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon.


Tóbiás közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányülésen nem foglalkoztak az összeomlás szélén álló egészségügy helyzetével, de témája volt „Kovács Ákos magyar állampolgár középkori kijelentése, amivel másodrendű állampolgárokká minősítette a magyar nőket”.

Az ellenzéki politikus szerint ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására. Az MSZP elnöke arra figyelmeztetett, hogy Orbán Viktor és kormánya vigyázzon az arrogáns önteltséggel.
Orbán Viktor addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani" - fogalmazott.

A Magyar Liberális Párt szerint egy jogállamban nem történhet meg, hogy a kormány felmondja a Magyar Telekom Zrt.-vel között minisztériumi mobilinternetes szerződéseket azt követően, hogy a cég felbontotta szponzori szerződését Kovács Ákossal.


A párt közleményében azt írja, hogy egy demokratikus államban nem történhet meg, hogy „a miniszterelnök kedvenc énekesét és barátját” ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg egy az országba milliárdokat befektető és sokezer magyar embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági, költségvetési és morális hatásait egy másodpercig sem vizsgálja.

Ezt azzal folytatják, hogy egy demokratikus államban a kormány nem állhat bosszút azért, mert a Kövér László házelnök és Kovács Ákos által megjelenített kormányzati nőképpel egy magánvállalat nem ért egyet, azt nem kívánja semmilyen módon támogatni és magáévá tenni.

Orbán büntetni akar, hát büntet és azt üzeni, „így jár mindenki, aki nem teszi magáévá a Fidesz képmutató értékrendjét, aki más véleményen van, mint ők, aki más európai értékeket vall”.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a Fidesz-KDNP kormány bebizonyította, hogy nemcsak fogalma sincs a véleményszabadság fogalmáról, de kicsinyes bosszújával semmibe veszi a közbeszerzések eredményét is.

A Fidesz-KDNP a döntéssel elismerte, hogy egyetért Kovács Ákos nőkről alkotott nézeteivel, azokat kormányzati szintre kívánja emelni. 
Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-KDNP, amely felhatalmazását Magyarország jobb- és baloldali választópolgáraitól egyaránt kapta, a kormányzati politika szintjére emeli az énekes egyoldalú véleményét - olvasható a párt közleményében.
Azt is kiemelik, hogy a Telekom egy magánvállalat, amely azt szponzorálja, akinek támogatását üzletileg hasznosnak ítéli. Az ország kormánya azonban nem, az ugyanis az adófizetők pénzéből, közbeszerzések eredményeként létrejött szerződéseket bont most fel - fogalmaznak.

Végül hangsúlyozzák, hogy az Együtt semmilyen szinten nem ért egyet Kovács Ákos szavaival, de nem kívánják elvitatni a jogát, hogy úgy gondolkozzon a világról, ahogy akar. Az azonban elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-KDNP ezt a véleményt a kormányzati politika szintjére emeli, Kovács Zoltán pedig „álszenten és hamisan” a véleményszabadság védelmére hivatkozik - írják.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI