2015. december 27., vasárnap

A Boko Haram karácsonyi „ajándéka”

Vérfürdőt rendeztek a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei karácsonykor egy északkelet-nigériai faluban - közölték a helyi önvédelmi milícia tagjai.


Boko Haram, Nigéria, Muhammadu Buhari, Kimba, saría, iszlám jog
Fotó: Akintunde Akinleye/Reuters
A vérengzés a Borno szövetségi államban lévő Kimba faluban történt pénteken késő este.

A Boko Haram fegyveresei lerohanták a települést, lövöldözni kezdtek, legkevesebb 14 embert megöltek, sokat megsebesítettek, a települést pedig felgyújtották. Egyetlen ép ház sem maradt. A faluból több százan a közeli Biu városában lévő menekülttáborba mentek, amely a Boko Haram rajtaütései elől menekülőknek nyújt menedéket.

A támadás néhány nappal az után történt, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök bejelentette: a kormánycsapatok gyakorlatilag megnyerték a Boko Haram elleni háborút.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.
A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. 
Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI