2015. november 7., szombat

Tovább szedi áldozatait a Colectiv-tűzvész

Több mint egy héttel a tragédia után a bukaresti tűzvész további hat kilenc sebesültje halt bele szombaton sérüléseibe, és ezzel 38-ra 41-re emelkedett az áldozatok száma.


Club Colectiv, bukaresti tűzvész, Bukarest, Románia, Goodbye To Gravity,
Colectiv klub. Forrás: Digi24
FRISSÍTÉS 20:30 — Fekete szombat Romániában: estére két újabb haláleset következett be. 41 #Colectiv.

FRISSÍTÉS 15:20 — Szombat délután egy újabb sebesült hunyt el; a halálos áldozatok száma 39-re emelkedett.

Szombatra virradóra a tűzvész 16 súlyos sérültjét két — kórházzá alakított — katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak.

Négy sebesült a bukaresti kórházakban halt meg


Szombaton további két sebesültet visznek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel.


Sorin Cimpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó.
Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek - közölte.
Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota súlyos, életveszélyes. Vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Nagy Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

Magyarország is felajánlotta segítéségét


A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni.


A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.