2015. november 30., hétfő

Putyin ledobta az IÁ-olajbombát Törökországra

Oroszország joggal feltételezheti, hogy a múlt héten azért lőtték le a Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak a zavartalanságát - vélekedett Vlagyimir Putyin hétfőn Párizsban.


orosz-török konfliktus, Vlagyimir Putyin, Recep Tayyip Erdogan, Oroszország, Törökország, Iszlám Állam, terrorizmus, orosz vadászgép,
Vlagyimir Putyin az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján Párizsban.
Fotó: Michel Euler/AP/MTI
Recep Tayyip Erdogan török elnök bizonyítékokat követelt az állításra.

Az orosz elnök a klímacsúcs keretében tartott sajtóértekezletén újságíróknak elmondta: a gép lelövésének ügyét megbeszélte több ország vezetőjével is ezen a fórumon.
Ami a lelőtt orosz gép témáját illeti, természetesen gyakorlatilag minden kétoldalú találkozómon szóba került, és megadtam a megfelelő felvilágosítást, elmondtam mindazt, ami történt - mondta Putyin.
Hangsúlyozta: minden kollégája figyelmesen meghallgatta őt, többségük mindenképpen osztja azt a véleményt, miszerint nem volt semmi szükség csapást mérni a védtelen orosz vadászbombázóra, hiszen az nem veszélyeztette Törökországot.

Az orosz elnök azt állította: Moszkva olyan „kiegészítő adatokhoz” jutott, amelyek alátámasztják feltételezését, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre.
Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat - állapította meg.

És Ön, Putyin úr?


Az EFE hírügynökség szerint Recep Tayyip Erdogan — szintén Párizsban tartott — sajtóértekezletén állítólag azt ígérte: lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja a Putyin által hangoztatott vádakat az orosz gép lelövésének „hátsó szándékait” illetően.
Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor azokat tessék bemutatni, hogy láthassuk. Ha be lesznek mutatva, akkor én nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: Ön megmarad tisztségében? - idézte Erdogant a spanyol hírügynökség.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI